Zó verdrijf je die vieze gourmetlucht uit je huis

Deel dit artikel:

Gourmetten met kerst is natuurlijk hartstikke gezellig, maar er kleeft wel één groot nadeel aan: die penetrante en soms blauwe baklucht in je huiskamer. Hoe zorg je ervoor dat je ’s ochtends gewoon weer kunt ontbijten in een schoon huis?

Een voorzorgmaatregel die je al kunt nemen voordat je begint met gourmetten is ventileren. Zet de afzuigkap aan en open zo veel mogelijk ramen. Op deze manier blijft de baklucht minder in de woonkamer hangen. Nou moet het weer dat wel toelaten, dus andere foefjes zijn welkom…

Koffiebonen

Je ziet ze vaak liggen bij parfumerieën: koffiebonen. Dat is niet voor niets, want koffiebonen neutraliseren de geur. Je kunt ze ook inzetten tijdens het gourmetten. Laat bijvoorbeeld koffie op een laag pitje verdampen.

Azijn

Naast koffiebonen werkt ook azijn neutraliserend. Zet na het gourmetten een of twee lage schaaltjes met azijn in de woonkamer.

Geurkaarsen

Haal geurkaarsen of geurstokjes in huis. Bepaalde kaarsen en stokjes ruiken zo sterk dat je na een paar uur niets meer ruikt van de gourmet.

Kruidenmengsel

Maak een kruidenmengsel van de schillen van citrusvruchten, kruidnagel, nootmuskaat en een kaneelstokje. Zet dit in een laag water op het vuur en je woonkamer ruikt binnen no time heerlijk kruidig.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | iStock