Zo overleven jouw kamerplanten de winter wél

Deel dit artikel:

Al is de winter al een tijdje aan de gang, het koude weer heeft ons nog niet écht te pakken gehad. We zullen ons dan ook binnenkort waarschijnlijk wel moeten opmaken voor het echte winterse weer. Dat betekent dat de verwarming overdag een standje hoger gaat en het ’s nachts weer flink afkoelt in huis – je stookt immers niet de hele nacht door. Deze temperatuurverschillen in combinatie met weinig zonlicht, kunnen funest zijn voor je kamerplanten.

Als we de verschillende interieurblogs en Pinterest mogen geloven is veel groen in huis de trend van dit moment (neem bijvoorbeeld de pannenkoekplant). Grote kans dat ook jij de nodige fraaie groene exemplaren in de woonkamer hebt staan. Maar hoe kun je er nu voor zorgen dat kamerplanten de winter goed doorkomen en erna nog steeds op hun best je interieur verrijken?

Minder water

Voor (grotere groene) planten geldt dat ze in de winter minder water nodig hebben, ook al staat de verwarming wat hoger. Dit komt doordat ze minder licht krijgen en dus minder snel groeien. Geef ze pas water wanneer ze het nodig hebben; dit ontdek je door je vinger een paar centimeter in de potgrond te steken. Voelt het niet meer vochtig aan? Dan kun je de gieter erbij pakken. Zorg er wel voor dat het water op kamertemperatuur is en onthoud dat je plant het fijner vindt in wat drogere grond dan te natte aarde. Bloeiende planten hebben daarentegen wel een ‘normale hoeveelheid’ water nodig.

Geen plantenvoeding

Je bloeiende rakkers in huis kun je ook een beetje op weg helpen door ze plantenvoeding te geven. Heb je ander prachtige groene wildgroei staan, laat deze dan lekker met rust. Het winterslaapje zal ze goed doen. 😉

Niet in de vensterbank

Wat extra licht in de winter kan zeker geen kwaad, maar vooral met enkel glas kun je je planten beter niet in de vensterbank zetten. Hiermee zet je ze namelijk op de tocht, wat te koud is voor je kamerplanten. Wel dubbelglas maar een verwarming onder de vensterbank? Ook dan houd je je planten er beter bij weg, want de warmte zal ze uitdrogen.

Bruine bladeren? Weg ermee

Wanneer het blad van de plant aan sommige kanten gaat hangen en bruin is geworden, kun je deze het beste meteen afknippen. Dit maakt namelijk plaats voor de groei van nieuwe, groene bladeren. Nog een reden om ze af te knippen: de uitgedroogde bladeren kunnen gaan rotten en de rest van de plant aantasten.

Bronnen | mooiwatplantendoen.nlhln.be
Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Zó loopt lipstick niet in de rimpeltjes rond je mond:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.