Zelf augurken inmaken? Zó doe je dat

Deel dit artikel:

Vroeger was het inmaken van groenten vooral praktisch. Het was de enige manier om ze lang te bewaren. Nu doen we het vooral om de bijzondere smaak. Zo’n potje ingemaakte augurken smaakt bijvoorbeeld véél lekkerder dan kant-en-klare augurken uit de supermarkt. Reden genoeg om eens zelf aan de slag te gaan.

Augurken inmaken is makkelijker dan je denkt. Volg dit handige stappenplan en je wilt nooit meer iets anders!

Nodig

1 kilo augurken, 200 ml wittewijnazijn, 130 ml witte wijn, 10 ml water, 60 g suiker, inmaakkruiden

Stap 1

  • Was de augurken heel goed onder koud stromend water.
  • Gebruik een afwasborstel, nagelborstel of tandenborstel om de stekeltjes die erop zitten te verwijderen.

Stap 2

  • Zet de augurken 36 uur in een oplossing van zout met water. (Voor elke liter water moet je 75 gram keukenzout toevoegen).
  • Zorg ervoor dat het zout goed is opgelost in het water.
  • Spoel de augurken daarna goed af onder koud stromend water.

Stap 3

  • Vul een gesteriliseerde (jam)pot met zo veel mogelijk augurken, duw ze goed aan.
  • Breng de azijn, witte wijn, het water en de suiker aan de kook. Voeg ondertussen naar smaak inmaakkruiden toe. Die kun je kant-en-klaar kopen of zelf kiezen: mosterdzaad, gedroogde chilipeper, peperbolletjes, korianderbolletjes, dillezaad, laurier, dragon, venkelgroen, kruidnagel, paprikapoeder.
  • Laat het mengsel 8 min koken.

Stap 4

  • Zorg ervoor dat de suiker is opgelost en giet het hete azijnmengsel op de augurken in de jampot tot helemaal aan de rand van de pot.
  • Zet de jampot op z’n kop en laat ‘m afkoelen. Zorg ervoor dat de pot goed is afgesloten.
  • Laat de augurken minimaal 2 maanden staan (wecken) voor gebruik.

Bron | weckenonline
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen