Dít is waarom je kamerplant gele blaadjes krijgt (en dit kun je eraan doen)

Deel dit artikel:

Zien de bladeren van je favoriete plant er ineens gelig uit? Gooi ’m dan niet meteen weg! De kans is groot dat-ie nog gewoon te redden is. Hier wat oorzaken van die gele blaadjes én bijbehorende oplossingen om je plant weer mooi groen te krijgen.

Hieronder leggen we kort en bondig uit hoe je plant aan die gele blaadjes zou kunnen komen. En hoe ze in dat geval ook weer snel kunt laten verdwijnen. Zo gun je je kamerplant een tweede leven.

Ongedierte

Signalen: afgepeuzelde bladeren
Oplossing: besproei de plant met een helende of insectendodende olie, milieuvriendelijke spray of natuurlijk plantenextract, te koop bij tuincentra, speciaalzaken en online

Te veel water

Signalen: gele en verschrompelde bladeren
Oplossing: wortels verdrinken als een teveel aan aarde niet kan worden afgevoerd. Voeg extra water toe of herplant de kamerplant

Te weinig zonlicht

Signalen: de bladeren vervagen van kleur en hangen er troosteloos bij
Oplossing: verplaats de plant naar een plek waar (veel) meer licht komt

Uitdroging

Signalen: de bladeren zien er droog uit en breken makkelijk af als je ze aanraakt
Oplossing: geef een beetje meer water per week

Nog 2 handige tips

Controleer het vochtgehalte

Wanneer de bladeren van je kamerplant geelbruin zijn of opkrullen, is het goed om te kijken of je te weinig of misschien juist te veel water hebt gegeven. Dit kun je zien aan de staat van de potgrond: is die uitgedroogd of net te vochtig? Weet je het niet zeker? Verplant de kamerplant dan naar een nieuwe bloempot met verse potgrond.

Schimmel of ongedierte

Vind je kleine gaatjes in de bladeren van je plant, zwarte of witte stipjes en/of een pluisachtige waas? Misschien heeft je kamerplant last van schimmel of ongedierte, iets wat je niet met het blote oog kunt zien. Haal met wat keukenpapier de ergste aanslag van de bladeren. Neem er een foto van en laat je in een plantenzaak specifiek adviseren. Je kunt het best biologische producten gebruiken, die beschadigen je plant zo min mogelijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | libelle.be
Foto | iStock