Oven schoonmaken: met deze tips is het een klusje van niks

Deel dit artikel:

Het is één van die huishoudelijke klusjes die je vaak als laatste doet of zelfs lekker laat zitten: de oven schoonmaken. Want zeg nou zelf: wie heeft er zin om een aangekoekt bakblik of plakkerig ovenrooster aan te pakken?

Met deze tips laat je de vettigheid uit je oven als sneeuw voor de zon verdwijnen.

1. Pak de kruimeldief erbij

De eerste stap is het leeghalen van de oven inclusief alle kruimels van taarten en koekjes. Zuig alle kruimels, restjes en achtergebleven stukjes op met een stofzuiger of kruimeldief. Vergeet vooral het rubberen randje langs de deur niet, daar blijven meestal flink wat kruimels liggen.

2. Binnenkant oven schoonmaken: de truc met een citroen

De HuishoudCoach, een van onze favoriete bronnen als het gaat om trucs voor het huishouden, geeft als tip om een citroen te gebruiken in de strijd tegen een vettige oven. Snijd de citroen in plakjes en leg deze gedurende tien minuten in een ovenvast schaaltje in een voorverwarmde oven van 200 ºC. De warmte zorgt ervoor dat het citroensap verdampt. Het resultaat? Dat ongezellige bruine vet wordt zacht en is makkelijk te verwijderen.

Haal het ovenschaaltje uit de oven en neem de wanden af met een doekje. Bij hardnekkige plekken kun je volgens de coach een natte schuurspons gebruiken. Neem de wanden nog een keertje af tot je oven goed schoon is en laat deze daarna met de deur open goed drogen.

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen?
Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

3. De binnenkant deel 2: koop een pak baking soda

Een ander handig middel om je oven schoon te maken is baking soda. De hierboven al genoemde HuishoudCoach geeft de tip om wat van het poeder op een vochtig vaatdoekje te doen en de oven hiermee te reinigen. Daarna even intrekken, goed afnemen met een schoongespoeld doekje of spons en goed laten drogen. De site Duurzaamthuis geeft als advies om het poeder op de bodem van de oven te strooien en dit met een plantenspuit met water te besproeien en zo een nachtje te laten weken. De ochtend erop haal je het ‘papje’ weg zoals hierboven beschreven.

4. Het ovenrooster: snelle en simpele truc

Het schoonmaken van het ovenrooster lijkt zo’n lastig klusje, maar met deze truc is dat het zeker niet. In dit handige filmpje zie je precies hoe het werkt:

Op dit artikel reageerden trouwens een heleboel lezeressen met hun gouden tip voor het schoonmaken van het ovenrooster. Bijvoorbeeld: leg het rooster tussen twee natte kranten. Het vet wordt opgenomen door het papier, waardoor je het vuil er zo zou moeten kunnen afvegen. Nog veel meer slimme succestips voor het schoonmaken van het ovenrooster lees je in dit artikel.

5. Het raampje: niet vergeten

Het ruitje van de oven kun je eventueel schoonmaken met wat glasreiniger.

6. De voorkant: boenen met olijfolie

Vlekken aan de buitenkant van de oven? Volgens Brightside haal je vlekken op het rvs zo weg door een doekje besprenkeld met olijfolie te gebruiken. Neem daarna met een droge doek de voorkant af.

Bron | huishoudcoach.nl, duurzaamthuis.nlBrightside
Beeld | iStock