Dit is waarom je een hete pan nóóit zomaar onder een koude kraan mag zetten

Deel dit artikel:

Of je nou een klein foutje hebt gemaakt tijdens het koken, weinig tijd hebt voor de afwas of vlam in de pan hebt. Laat de hete pan altijd eerst goed afkoelen voor je hem onder de kraan zet. Deze overgang in temperatuur kan namelijk voor een thermische schok zorgen. En dat kan je kookgerei op termijn flink verpesten.

Heb jij je pannenset wel eens gelijk na het koken in de wasbak gezet? Volgens experts zorgt dit voor een vergelijkbare reactie als bij mensen die van een sauna in een ijskoud dompelbad stappen.

Kromme pan

Die overgang is op z’n zachtst gezegd niet comfortabel. En datzelfde geldt ook voor je pan. “Door de temperatuur van een pan snel te verlagen, kan de pan kromtrekken en kunnen er barsten ontstaan”, aldus een vertegenwoordiger van een Amerikaanse pannenfabrikant. “Wanneer de pan eenmaal is kromgetrokken zal de bodem nooit meer gelijkwaardig worden verwarmd, waardoor gerechten niet goed garen. Laat je hete pannen daarom altijd eerst op natuurlijke wijze afkoelen voordat je ze met koud water schoonmaakt.”

Natuurlijk verschijnsel

De reactie die ontstaat bij de overgang van warm naar koud is volgens Philicia Frasson, vertegenwoordiger van een ander groot Amerikaans kookmerk, een natuurlijk verschijnsel. “Metalen zetten een beetje uit als ze worden verwarmd, en ze krimpen bij afkoeling. Deze thermische uitzetting is te klein om met het blote oog waar te nemen. Tenzij de hete pan niet goed afkoelt en er dus kromtrekkingen ontstaan.

Andere veel gemaakte fouten

Niet alleen het snel laten afkoelen is slecht voor je pannenset. Ook andere kookgewoontes kunnen je nieuwe wok of braadpan flink verpesten. Zo kun je een lege pan maar beter zo snel mogelijk van het vuur halen. Zeker als de pan een anti-aanbaklaag heeft. Deze begint namelijk af te breken wanneer de temperatuur boven de 200 graden komt. Bovendien kunnen etensresten aanbakken, waardoor je hard moet boenen om de pan schoon te maken. En ook dat komt de anti-aanbaklaag niet ten goede. Ook onopgeloste zoutkristallen kunnen veel schade aanbrengen aan je pan. “Onopgeloste zoutkristallen zijn agressief ten opzichte van metalen en kunnen permanente vlekken of vlekken op de bodem van de hete pan achterlaten”, zegt Philicia Frasson. Ze raadt aan om zout daarom altijd pas toe te voegen op het moment dat het vocht kookt.

Lees ook
Wil je overzichtelijke keukenkastjes? Met déze tips krijg je het voor elkaar

Bron| HuffPost
Beeld| iStock