6x de fijnste wastips op een rij

Deel dit artikel:

Moderne wasmachines kunnen heel veel voor je doen: inweken, op elke gewenste snelheid centrifugeren, korte of halve wasjes draaien. Zelfs handwasjes hoef je niet meer met de hand te doen. Maar luxe programma’s of niet, hoe zit het ook alweer met de basis? Margriet geeft 6 handige wastips. Zo blijft je kleding lang schoon én mooi.

1. Sterk vervuilde was

Is je was erg vervuild, dan red je het meestal niet met een gewoon wasmiddel. Sterk vervuilde was kun je het best een tijdje laten inweken met een inweekmiddel voor je het in de wasmachine stopt. Je kunt er ook voor kiezen om eerst voor te wassen met een speciaal voorwasmiddel. Deze middelen werken het best bij 40 graden.

2. Ritsen dicht

Maak ritsen en drukknopen dicht en bind ook touwtjes aan elkaar, zodat de was niet verstrengeld kan raken. Kwetsbare spulletjes of kledingstukken met veel haakjes stop je in een speciaal waszakje. Een oude kussensloop of panty werkt ook prima. Heb je een losse zoom of gaatje, repareer dit dan voor je het kledingstuk in de was gooit. Hiermee verklein je het risico dat het gat groter wordt door het wassen.

3. Handwassen

Een handwasje doe je in lauwwarm water met een speciaal handwasmiddel. Spoel je was de eerste keer uit met lauwwarm water, en zorg dat je daarna zeker nog drie keer met schoon water naspoelt. Gevoelige stoffen als wol of zijde en andere glanzende stoffen was je het best op de hand. Stop je glanzende stoffen niet in de droger. En strijk deze kleding binnenstebuiten.

4. Sorteren

Hoe beter je wasgoed gesorteerd is op kleur, hoe kleiner de kans dat je witte was ineens roze uit de wasmachine komt. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er een verdwaalde rode sok tussen de witte was terechtkomt, maar het is te voorkomen. Sorteer het wasgoed in eerste instantie op wit, lichte kleuren en donkere kleuren.

5. Temperatuur

De temperatuur waarop je textiel maximaal mag wassen staat op het etiket. Dat wil overigens niet zeggen dat je je wasgoed op die temperatuur móét wassen. Licht vervuilde was wordt namelijk op lage temperaturen goed schoon. Gooi nooit een zwaar vervuild kledingstuk bij een licht vervuilde was, want dan moet je die hele was op een zwaarder programma wassen.

Tip! Als je kledingstukken van verschillende materialen samen wilt wassen, kies dan altijd de laagst voorgeschreven temperatuur.

6. Vakantietip

Ben je op reis en beginnen je kleren vies te worden terwijl je geen wasmiddel bij je hebt? Dit hoeft geen probleem te zijn! Je kunt je kleding ook gemakkelijk met een milde shampoo behandelen en zo een handwasje doen.

Bron | Boek Margriet Lekker schoon
Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Zo maak je gemakkelijk een vlotte lage knot:

Artikelen van Margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.