Geel hoofdkussen? Zo krijg je ‘m weer schoon

Deel dit artikel:

Bij het afhalen van het beddengoed valt het je ineens op: je hoofdkussen is helemaal vergeeld. Tijd voor een sopje.

Soms verdwijnen de gele vlekken in de wasmachine, soms is er meer nodig. We vonden drie trucs.

Zweten

Vergeelde kussens zijn geen prettig gezicht en echt fris is het ook niet. De boosdoener? Zweten in bed. Hoewel de een er meer last van heeft dan de ander (denk: overgang, medicijngebruik, warmbloedig) transpireert iedereen in bepaalde mate, ook ’s nachts. Door te zweten reguleert je lichaam namelijk zijn temperatuur: zo raak je dus de warmte kwijt die je niet nodig hebt. Het vocht dat je daardoor verliest komt niet alleen op je matras terecht, maar ook in het hoofdkussen. Tel daar de temperatuur bij op die je lichaam aan het kussen afgeeft en je snapt waarom een kussen een broeihaard voor bacteriën kan zijn. Een wasbeurt op zijn tijd is dus niet zo gek.

Leuke artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

De meeste hoofdkussens – katoenen, synthetische en met dons gevulde – zullen opknappen van de wasmachine. Maar het is verstandig eerst het waslabel te controleren. Komt je kussen alsnog geel uit de trommel? Dan zijn deze drie tips misschien de oplossing:

1. Bleekwater

Volgens Wikihow kun je kussens extra wit krijgen door ze te wassen in de wasmachine en daarbij een mengsel te gebruiken van een dopje wasmiddel, een dopje bleekwater en een half dopje boraxpoeder (een zoutsoort die oplost in warm water).

2. Azijn

Volgens de site Leeftips krijg je kussens weer wit door ze te wassen in een mengsel van een kopje vloeibaar vaatwasmiddel, een driekwart kopje gevuld met schoonmaaksoda, een half kopje witte azijn, een normale dosis wasmiddel en drie kopjes heet water. Deze site raadt aan om het kussens samen met het mengsel in de machine te doen en vervolgens een hete was te draaien.

3. Waterperoxide

-Een natuurlijke manier om je hoofdkussen te reinigen, is deze, aldus de site Popsugar: stop je kussen(s) in de trommel en laat deze eerst weken (door middel van het weekprogramma op je machine) in een mengsel van een kopje waterperoxide en een half kopje azijn. Die eerste is een natuurlijk bleekmiddel, de azijn werkt in op diepliggende vlekken. Daarna kun je de kussens wassen zoals je dat altijd doet, eventueel samen met een extra vlekkenbooster.

Extra tip: als het past, was dan twee kussens tegelijk. Dat zorgt ervoor dat de kussens, het water en het wasmiddel zich beter verdelen.

Met dit vierseizoenendekbed van Van der Valk-hotels slaap je als een roos. Nu vanaf 61% korting in de Margriet Shop.