Met deze tips houd je spinnen weg!

Deel dit artikel:

Spinnen, iedereen heeft ze weleens in huis. Op zolder, in de kelder, achter plinten, op het plafond… Hoe houd je deze kriebelige, maar ook nuttige vrienden buiten de deur? (Vooral fijn om te weten als je er bang voor bent.)

Bekijk de video

Spinnen zijn het hele jaar actief

Spinnen zijn het hele jaar actief. Soms lijkt het alsof spinnen meer aanwezig zijn in het najaar. Dat komt vaak omdat ze deze periode zichtbaarder zijn doordat ze dan volwassen – en dus groter – zijn geworden. Ze gaan zich meer verplaatsen en maken grotere webben. Ook is dit de periode dat de volwassen geworden mannetjes op zoek gaan naar een vrouwtje om te paren. Ze gaan de hort op, waardoor ze zich ook meer laten zien. Bovendien zie je spinnen – en hun webben – dan sneller doordat er vaak dauw hangt in de ochtend en spinnen een warm plekje zoeken om de winter te overleven. Toch zijn spinnen ook de rest van het jaar actief in en om het huis.

Zo voorkom je spinnen

Een spinvrij huis bestaat bijna niet, maar is ook niet nodig. Een spin wordt vaak gezien als vijand, maar is juist een vriend die helpt bij het bestrijden van ander ongedierte en zelfs een plaag kan voorkomen. Gevaarlijk voor mensen zijn de spinnen in Nederland ook niet. Toch worden spinnen in huis niet als prettig ervaren. Gelukkig zijn er genoeg milieuvriendelijke manieren om ze zo veel mogelijk buiten de deur te houden.

Een schoon en fris huis zonder insecten

Spinnen gaan het liefst op plekken zitten waar je moeilijk bij kunt met het schoonmaken. Daarom is de basis van een spinvrij huis ook meteen een schoon en fris huis. Zorg er bovendien voor dat er geen andere insecten in huis zijn, zoals muggen, zodat de spin ook geen reden heeft om een web te bouwen.

Scheuren en gaten kitten

Spinnen zijn dol op holle ruimtes en gaten in de woning, de meeste spinnen komen ook via gaten en scheuren de woning binnen. Maak een rondje door het huis en kit alle gaten dicht. Zo blokkeer je meteen de toegang.

Pepermuntolie

Een simpele truc om spinnen op afstand te houden: pepermuntolie. Vul een plantenspuit met water en meng het met pepermuntolie. Schud het mengsel goed en spray er vervolgens lekker op los. Herhaal deze truc een paar keer per week, want de geur blijft niet eindeloos in huis hangen. Wil je het effect versterken, dan kun je op de favoriete plekjes van spinnen watjes met pepermuntolie neerleggen.

Citroen

Ook van de geur van citroen hebben spinnen een grote afkeer. Veel spinnen komen via de kozijnen naar binnen, dus die kun je alvast inwrijven met citroensap. Spuit daarnaast ook citroen met water in scheuren en kieren.

Donkere plek

Spinnen zijn dol op donkere plaatsen. Lok ze daarom naar een dergelijke plek buiten, door bijvoorbeeld een stapel hout neer te leggen. Uiteraard zo ver mogelijk van je huis af, want anders kruipen ze alsnog naar binnen.

Pas op met buitenverlichting

Waar licht is, komen muggen. En laten muggen nu net de favoriete prooi zijn van spinnen. Probeer de buitenverlichting dus zo veel mogelijk uit te houden, want anders lok je indirect ook spinnen.

Azijn

O, wat is azijn toch fijn. Je kunt het op vele manieren in het huishouden gebruiken, óók om spinnen te verdrijven. Het werkt hetzelfde als de truc met de pepermuntolie. Vul een plantenspuit met water en azijn en besproei daar alle naden en kieren mee.

Handige video:

Deze meneer maakt een natuurlijk middeltje waarmee je spinnen weer naar buiten stuurt:

Heb jij ook een ultieme tip om spinnen te verdrijven?

Lees ook:
Zilvervisjes voorkomen én bestrijden: zo doe je dat
Ken je deze trucjes tegen fruitvliegjes al?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Richt Kooistra