Onkruid verwijderen in je tuin: hoe kun je dit het beste doen?

Deel dit artikel:

Onkruid is typisch iets dat je liever kwijt dan rijk bent in de tuin. Om te voorkomen dat je groene hofje wordt overgenomen door ongewenst kruid, is het belangrijk om het regelmatig te verwijderen. Maar hoe kun je dit nu het beste doen?

Welke soorten onkruid bestaan er?

Onkruid is eigenlijk grofweg in twee verschillende soorten te verdelen, namelijk zaadonkruid en wortelonkruid. Zaadonkruid dankt zijn naam aan de hoeveelheid zaad die het produceert. De plant verspreidt zich snel, maar is makkelijk te verwijderen door het weg te schoffelen. Zaadonkruiden die je liever niet tegen komt in je tuin zijn: Straatgras, Vogelmuur, Kleine brandnetel, Melganzenvoet, Spiesmelde, Klein Kruiskruid, Harig Knopkruid, Gewone melkdistel en Paardenbloem.

Wortelonkruid is een stuk moeilijker te verdelgen vanwege zijn hardnekkige wortelstelsel. Dit onkruid heeft diepe penwortels of wortelstokken die steeds opnieuw uitlopen. Je moet het dan ook met wortel en al weghalen. Beruchte wortelonkruiden zijn bijvoorbeeld: Ridderzuring, Zevenblad, Akkerdistel, Heermoes en Brandnetel.

Lees ook: vieze terrastegels? Zo krijg je ze supersnel zomerklaar!

Onkruid verwijderen: de beste bestrijdingstips

Om te voorkomen dat onkruid jouw tuin overneemt, is het belangrijk dat je het regelmatig blijft verwijderen. De volgende bestrijdingstips kunnen daarbij helpen:

  • Kokend water: de meest natuurlijke en milieuvriendelijke manier om onkruid en mos te verwijderen is met kokend water. De hitte van het water zorgt ervoor dat de cellen van het onkruid knappen waardoor de plant afsterft. Eén keer water gieten is niet voldoende: pas na drie tot zes keer gieten sterft ook de wortel af.
  • Zout strooien: zout is het enige natuurlijke middeltje dat ook meteen de wortel doodt. Eén theelepeltje zout in het hart van paardenbloemen is al voldoende. Het zout wordt door de wortel opgenomen waardoor de plant sterft en de wortel haar grip in de aarde verliest.
  • Schoon houden: verwijder regelmatig dode bladeren van andere planten en bloemen, omdat dode plantenresten (maar ook dierlijke uitwerpselen) bijdragen aan de voeding in de bodem.
  • Biologische onkruidbestrijdingsmiddelen: met dit soort middelen verwijder je onkruid, mos en algen snel en effectief. Het voorkomt ook dat onkruid terug kan komen. Kleine oppervlakken kun je direct met een spuit behandelen, waarna je na drie uur al resultaat ziet.
  • Verticuteren: verticuteer je gazon twee keer per jaar, bij voorkeur in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus. Bij verticuteren ‘hark’ je als het ware je gazon schoon, waardoor je gras weer kan ademen en mos geen kans krijgt.

Kun je onkruid voorkomen?

Het moge duidelijk zijn dat het verwijderen van onkruid aardig wat tijd in beslag kan nemen. Geen zin om het zo ver te laten komen? Probeer de bodem in je tuin dan zoveel mogelijk te bedekken met planten. Bodembedekkers zijn dichtgroeiende plantjes die ervoor zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Voor plekken waar veel zon op staat kun je kiezen voor siergrassen en geranium-soorten als ooievaarsbek. Op schaduwrijke plekken doen planten zoals klimop (Hedera) en Pachysandra het juist goed.

Mocht je geen groene vingers hebben dan kun je er ook voor kiezen om de bodem van je tuin te bedekken met boomschors, houtsnippers of cacaodoppen. Pas wel op met cacaodoppen als je een hond hebt, deze kunnen hier namelijk ziek van worden. Moet je tuin nog worden aangelegd? Dan kun je een worteldoek gebruiken. Dit is een doek, deels gemaakt van plastic, waar onkruid niet doorheen kan dringen. Leg eerst het worteldoek in je tuin, bedek dan het doek met zand en plaats vervolgens de tegels erop.

Welk gereedschap?

Eén van de makkelijkste manieren om van je onkruid af te komen, is door een elektrische onkruidbrander te gebruiken. Dit is een apparaat waarmee je heel gericht onkruid kan wegbranden. Omdat het apparaatje een trechtervormige brander heeft blijven je andere (vaste) planten veilig. De brander bereikt een hitte van 600°C, waardoor het onkruid binnen enkele secondes verbrandt. Hierdoor sterft het onkruid meteen en kun je het gemakkelijk uit de aarde halen. Enige nadeel is dat het wel een kortetermijnoplossing is: je haalt namelijk niet de wortels of de voedingsbodem weg met zo’n brander, waardoor je het dus regelmatig moet herhalen.

Als we onkruidkundige en onderzoeker Corné Kempenaar moeten geloven, is het handmatig verwijderen van onkruid nog het meest effectief. Hierbij neem je namelijk gemakkelijk de wortels mee, waardoor het minder snel terug zal groeien. Voor het handmatig verwijderen van onkruid kun je gebruik maken van handig gereedschap zoals een bollenplanter, pootijzer, handharkje, handschepje of een onkruidsteker.

Bron | Infonu.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief