9 fouten die je maakt bij het gebruiken van een snijplank

Deel dit artikel:

Als je graag kookt, is de kans groot dat je een of meerdere snijplanken in de keukenla hebt liggen. Je favoriete snijplank gebruik je waarschijnlijk dagelijks. Maar doe je dat wel op de juiste manier?

Hier negen fouten die veel mensen maken bij het gebruiken van een snijplank. Herkenbaar en echt niet handig om te doen…

1. Je snijdt vlees en groente op dezelfde plank

Voorkom kruisbesmetting van voedsel door je snijplanken apart te houden: gebruik bijvoorbeeld je rode plastic snijplank alleen voor het snijden van vlees en je houten plank voor groenten. Zorg er daarnaast voor dat je je handen wast na elke snijbeurt.

2. Je snijdt op een glibberige plank

Bespaar jezelf tijd (en een vinger) door je snijplank voor gebruik goed vast te zetten op je keukenblad. Koop een snijbord met zuignapjes aan de onderkant of leg een paar vellen vochtig keukenpapier onder de plank om ‘m stevig op zijn plaats te houden.

3. Je gebruikt de verkeerde maat

Niets is zo vervelend als een snijplank die nét te klein is. Dus gun jezelf de ruimte en koop een plank die voldoende oppervlakte biedt om lekker aan het werk te gaan. Wil je er zeker van zijn dat de plank groot genoeg is? Plaats het mes dat je wilt gebruiken diagonaal over de snijplank: als de lengte van het mes langer is dan de plank, is het beter om een grotere te pakken.

4. Je stopt de snijplank in de vaatwasser

Of je nu een plastic plank hebt of een houten: snijplanken horen níét in de vaatwasser. Als ze te vaak worden blootgesteld aan water en hitte kunnen ze gaan verbuigen en kunnen er scheurtjes ontstaan. Scrub je snijplanken daarom met de hand schoon met heet water en zeep. Als je extra voorzichtig wilt zijn (bijvoorbeeld na het snijden van rauw vlees) kun je de plank even onderdompelen in een mix van azijn en water.

5. Je gebruikt geen olie voor je houten snijplanken

Houten snijplanken kunnen na verloop van tijd uitdrogen en lelijk uitslaan. Smeer ze daarom om de zo veel tijd in met een geur- en smaakloze olie zoals amandel- of druivenpitolie. Hiermee voorkom je dat het hout te veel water absorbeert.

6. Je gebruikt een snijplank van glas of marmer

Hoewel ze er prachtig uitzien, zijn deze snijplanken eigenlijk puur decoratief bedoeld. Dit soort materialen maken je messen bot én ze zijn ook nog eens (te) glad en glibberig om te gebruiken.

7. Je gebruikt een snijplank van bamboe

Bamboe is veel harder dan hout, wat betekent dat je messen eerder bot worden. Als je tóch liever een plank van bamboe gebruikt dan een houten, is het goed om te investeren in een goede messenslijper die geschikt is voor thuisgebruik.

8. Je blijft je oude snijplanken te lang gebruiken

Zodra er diepe groeven in je snijplank ontstaan, is de kans groot dat bacteriën zelfs na het schoonmaken blijven zitten. Wacht dus niet te lang met vervangen.

9. Je weigert de vaatwasser-regel te volgen

Wil je je snijplanken echt niet met de hand schoonmaken? Koop dan een snijplank die is gemaakt van een mix van natuurlijke en synthetische materialen en wel geschikt is voor de vaatwasser.

Bron | countryliving.com
Foto | iStock

Ook interessant om te lezen