16 handige tips voor de vriezer

Deel dit artikel:

Als je de vriezer slim gebruikt, kan ‘ie zo zoveel meer zijn dan alleen een bewaarplaats voor brood en ijs. Namelijk: een slimme voorraadkast met (de basis voor) de heerlijkste gerechten.

Daarom: 16 handige vriezertips & tricks:

1. Investeer in diepvrieszakken

 In de juiste verpakking behouden voedingsmiddelen hun smaak en voedingswaarde optimaal. Producten boeten vrijwel altijd iets aan smaak in.

2. Let op tussenruimte

Wil je meerdere dozen en zakken invriezen, leg ze dan met tussenruimte in de vriezer. Dit bespoedigt en optimaliseert het vriesproces. Eenmaal bevroren kun je alles stapelen.

3. Goed afkoelen is het advies

Laat voedsel dat je wilt invriezen minstens afkoelen tot kamertemperatuur, maar beter volledig, voor je het verpakt.

4. Uitzetten in de vriezer

Soepen en bladgroenten zetten tijdens het vriezen uit. Vul de verpakking daarom niet helemaal tot de rand.

5. Handige tip voor restjes

Restje wijn, bouillon, tomatenpuree, pesto of kruidenboter over? Vries in in ijsblokbakjes zodat je zoveel als je nodig hebt makkelijk kunt toevoegen aan soepen, sauzen of stoofpotjes. Dat is trouwens niet het enige dat je met ijsblokjeshouders kunt doen, daar lees je hier meer over.

6. Feestelijke ijsblokjes maak je zo

Drankjes krijgen iets feestelijks met ijsblokjes met kruiden, klein fruit, een klein rood pepertje of eetbare bloemetjes. Vries in in een klein laagje water, laat 1-2 uur bevriezen en vul verder aan met water tot de rand. Dan zit de inhoud mooi in het midden van de blokjes. Het resultaat? Prachtige ijsblokjes.

7. Slim koelelement? Druiven!

Wijn koelen zonder hem te verdunnen, dat kan! Vries pitloze rode en witte druiven in en gebruik ze als koelelement

8. Deze kruiden kun je invriezen

Geen toko in je buurt? Sereh, citroenblad, gember-, laos- en galangawortel en pepers kun je heel goed invriezen. Handig om een voorraadje in huis te hebben. Schil de gember- en andere wortels en vries ze los, in porties, in in zakjes. Bijkomend voordeel is dat raspen of snijden van die bevroren wortels ook nog eens makkelijk gaat.

9. Handige tips voor alle taartenbakkers

Maak als je toch bezig bent in de keuken, een dubbele hoeveelheid taartdeeg. Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier, rol het met papier en al op en vries in in een diepvrieszak.

10. Bij overrijpe bananen

Zijn er bananen overrijp maar heb je geen tijd om ze te verwerken, vries ze dan in voor een koele milkshake of smoothie op een warme dag.

11. Bewaar restjes voor bouillons

Een lekkere bouillon invriezen is een goed idee, maar het invriezen van restjes kruiden en groenten of afsnijdsels, visgraten en -koppen en garnalenschillen in speciale bakjes is ook een supergoed plan. Heb je een aardige hoeveelheid verzameld, dan vormen ze de basis voor diverse bouillons.

12. Vette voedinsmiddelen kun je goed invriezen

Vette voedingsmiddelen zoals noten, ongezouten boter en geraspte kaas worden snel rans. Gebruik je ze niet zo vaak, vries restjes dan in.

13. Bespaar tijd en vries de lunch in voor de hele week

Maak voor het hele gezin lunchpakketjes voor de hele week en vries ze met beleg en al in, op de rauwkost na. Dat is tijdwinst voor de ochtenden.

14. Let op: dit vries je niet opnieuw in

Wist je dat bacteriën blijven leven tijdens het invriezen? Vries een kliekje dat ontdooid is maar dat toch niet op gaat, niet opnieuw in. Bacteriën krijgen tijdens het ontdooien vrij spel en ook de smaak gaat hard achteruit.

15. Handige tips voor het ontdooien

Laat voedsel langzaam ontdooien door het de avond tevoren in de koelkast te zetten. Heb je minder tijd, leg of zet de verpakking dan in een bak koud water.

16. Dit is de manier op een vriezer te ontdooien

Maak de vriezer regelmatig ijsvrij. Een vriezer met veel rijp vriest minder goed, kost veel stroom en heeft minder ruimte.

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.