zoveel kost ventilator airco Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & Tuinieren

Zóveel kost het om je airco of ventilator te laten draaien

Op een bloedhete dag halen we de airco en ventilator massaal tevoorschijn voor wat verkoeling. Maar hoeveel energie verbruiken deze apparaten? Of eigenlijk: wat kost het om je airco of ventilator te laten draaien? We zochten het uit.

Handig om te weten, nu de energiekosten torenhoog zijn.

Ventilator of airco

Steeds meer mensen nemen in de zomermaanden een airco in huis. Waar een ventilator de lucht alleen verplaatst, zorgt een airco ook daadwerkelijk voor koele lucht. Wil je de temperatuur in je huis omlaag brengen, dan is een airco de beste oplossing. Het probleem? De aanschaf is duur en ze verbruiken enorm veel energie. Een ventilator is wat minder effectief, maar wel een stuk goedkoper, zowel in aanschaf als in energiekosten.

Zoveel kost een ventilator

Hartstikke handig, zo’n ventilator. Overdag zet je ‘m in de woonkamer of je kantoor, ’s avonds neem je hem mee naar de slaapkamer. Een ventilator, die lucht aanzuigt en verplaatst, brengt niet zoveel schade aan je energierekening. Wanneer je een ventilator 200 uur laat draaien, verbruik je ongeveer 10 kilowattuur (kWh). Met een gemiddelde stroomprijs van € 0,517 betaal je daar nu dus ongeveer 5 euro voor. Ter vergelijking: twee jaar geleden kostte dat ongeveer 2 euro.

Zoveel kost een mobiele airco

Een airco geeft meer luxe, want hij onttrekt warmte uit de ruimte en koelt de lucht af. Klamme nachten zijn dus verleden tijd. Maar aan die verkoeling hangt ook een flink prijskaartje. Niet alleen voor de aanschaf – zeker een vaste airco kan behoorlijk duur zijn - maar ook voor het verbruik. Hoeveel het apparaat verbruikt, is afhankelijk van de airco die je koopt. Zo verbruikt een duurdere airco van goede kwaliteit vaak minder energie. Ook maakt het uit wát voor airco je aanschaft. Een mobiele airco heeft vaak een afvoerslang, waardoor meer warme lucht naar binnenkomt. En ze verbruiken veel stroom. Op tropische dagen boven de dertig graden koelt een mobiele airco minder goed dan een vaste. Stel, je laat hem een maand lang 6,5 uur per dag draaien, dan verbruikt ‘ie ongeveer 200 kWh. Met de huidige stroomprijzen komt dat neer op ruim 100 euro.

Zoveel kost een vaste airco

Wil je een vaste airco laten installeren? Dan heb je keuze uit een single split, die één kamer koelt, of een multi split, die in meerdere kamers voor koude lucht zorgt. In vergelijking met een ventilator verbruikt een single split airco nog steeds veel stroom, maar wel minder dan een mobiel exemplaar. Het is namelijk niet nodig om een afvoerslang door het raam te hangen, dus er komt geen warme lucht binnen. Zet je een single split airco een maand lang 6,5 uur per dag aan? Dan verbruik je gemiddeld 150 kWh, wat je ongeveer 77 euro kost. Denk bij het aanschaffen van een airco niet alleen aan het energieverbruik, maar ook aan de impact op het milieu. Het apparaat gebruikt namelijk een koudemiddel en dat is enorm slecht voor het milieu.

Bron | Milieucentraal, Radar, PriceWise

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden