null Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Zó zorg je ervoor dat een uitgebloeide orchidee weer bloemen krijgt

Orchideeën zijn in veel verschillende kleuren te verkrijgen. Niet zo gek dus dat het een van de populairste kamerplanten is. Ze bloeien zo’n drie tot zes maanden. Als je orchidee uitgebloeid is, hoef je hem nog niet gelijk weg te doen.

Zó zorg je ervoor dat een uitgebloeide orchidee weer bloemen krijgt. Ook geven we je een aantal verzorgingstips.

Voortplanten

Voor de meeste bloeiende kamerplanten is het krijgen van nieuwe bloemen (voortplanten) erg belangrijk. Bij orchideeën ligt dit net even anders en is de noodzaak om zich voort te planten niet zo hoog. Als de plant genoeg licht en voedsel krijgt, vindt 'ie het al prima. Hierdoor wordt er niet eens aan voortplanten gedacht en zal die dus ook geen nieuwe bloemen uit zichzelf geven. Terwijl jij dat misschien wel graag wilt.

Stress

De oplossing om je orchidee weer te laten bloeien is heel simpel. Je moet ervoor zorgen dat de plant gestrest raakt. Dit doe je door de plant op een donkere en koele plek te zetten. Hierdoor schud je de orchidee wakker: om te overleven maakt 'ie nieuwe bloemen aan. Binnen de kortste keren geniet jij weer van zijn prachtige bloei.

Lees ook:

Tijd om je kamerplanten te verpotten? Zó doe je dat

Afknippen

Wanneer je orchidee op een punt komt dat 'ie is uitgebloeid, kan een snoeischaar uitkomst bieden. Is de plant uitgebloeid maar is de steel nog groen? Knip hem dan net boven het derde oog af. De kans dat de plant hier weer opnieuw gaat uitlopen is groot. Zijn de stelen bruin en uitgedroogd? Knip ze dan tot onderaan af. Wanneer je dit doet, duurt het ongeveer honderd dagen voordat de orchidee weer bloeit.

Verzorging

Orchideeën zijn makkelijk te verzorgen en dus snel tevreden. Ze staan graag op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Let op: zet ze niet in de tocht. Orchideeën zijn zeer gevoelig voor wolluis. Wanneer ze in de tocht staan is de kans op deze luizen groter.

Schaaltje water

In de zomer hebben orchideeën één keer per week water nodig, en in de winter zo’n één keer in de tien dagen. Je kunt orchideeën het best water geven door ze op een schoteltje of schaaltje met water te zetten. Zo kan de plant het water zelf opzuigen. Als je orchideeën water geeft door er met een gieter water op te gieten, is de kans op wortelrot en schimmels groter.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Orchideee, RTL Nieuws, Bloomifique

Beeld | Getty Images

Lichelle RoozeboomGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden