Margriet logo
null Beeld

Zo zorg je dat vogels hun eieren leggen in jouw tuin

Het broedseizoen voor vogels is weer geopend. Niet in mei, maar van half april tot half juni leggen alle vogels een ei. En hoe leuk is het om in eigen tuin het hele proces van nestje bouwen en eieren leggen tot de eerste vliegles van de vogels te kunnen observeren. 

Zo maak je jouw tuin gebruiksvriendelijk zodat alle vogels hun eieren bij jou komen uitbroeden.

Deze vogels leggen hun eieren in jouw tuin

De meest voorkomende vogels in de Nederlandse tuin zijn de huismus, pimpelmees, koolmees en de merel. Die laatste maken tot wel vier keer per jaar een nestje. Dit doen ze het liefst in heggen en struiken. Een huismus broedt het liefst onder de dakpannen en de pimpelmees en koolmees verkiezen toch liever een nestkastje boven al het andere in jouw tuin om hun eieren te leggen.

Pasgeboren vogels in de tuin

De lente is al in volle gang en door de warme dagen zijn sommige vogels dit jaar al vroeg begonnen met broeden. Niet getreurd als je jouw tuin nog niet gebruiksvriendelijk had gemaakt. Voor een nestkastje ben je daardoor misschien net te laat. Maar je kunt pasgeboren vogels nog steeds in de tuin lokken door zoveel mogelijk bloemen en planten in je tuin te zetten. Hoe meer groen, hoe meer insecten en dus voedsel voor de jonge vogeltjes. Als je nog plek hebt voor een struik in de tuin, dan heb je ook nog kans dat een stel merels een van hun nestjes bij jou maakt.

Voedsel voor jong en oud

De pasgeboren vogels moeten natuurlijk goed eten, vooral insecten zijn daarvoor geschikt. Wil je het voor de kersverse ouders ook wat makkelijker maken? Dan kun je bijvoorbeeld zaden, fruit en brood neerleggen, zodat ze de insecten aan hun jongeren kunnen geven. Je kunt ook meelwormen neerleggen, mocht je helemaal willen uitpakken. Daarnaast tipt Agnes Bakker van IVN Natuureducatie aan NU.nl dat vooral roodborstjes dol zijn op havermout. Wil je je tuin helemaal vogelvriendelijk maken? Dan raadt Bakker aan om vooral de wildgroei zijn gang te laten gaan. Zo leggen vlinders graag hun eitjes op brandnetels, en zijn de rupsen weer perfect vogelvoer. En zet ook een beetje water voor de pasgeboren vogels neer.

Lees ook: Meer tijd om van de natuur te genieten? Volg dan nu een gratis vogelcursus

Nestmateriaal in de tuin

Je kunt naast nestkastjes voor mezen andere vogels ook helpen met het bouwen van hun nest in jouw tuin. Je kunt bijvoorbeeld wol en takjes verzamelen of het mos dat je tussen de tegels weghaalt op een hoopje neerleggen. Toch is het voor vogels ook goed om zelf op zoek te moeten en bijvoorbeeld dat mos zelf tussen je tegels uit te vissen of zelf de gevallen takjes te rapen. Gooi dus niet elk blaadje of takje dat je op de grond vindt meteen in de groenbak, maar laat het liggen voor de vogels.

Katten binnen houden

Als laatste leggen vogels natuurlijk het liefst hun eieren in jouw tuin als er niet de hele tijd een kat op de loer ligt. Tijdens het broedseizoen zou je het de vogels makkelijker maken om je kat wat meer binnen te laten zodat ze rustig kunnen broeden en de pasgeboren vogeltjes zonder gevaar hun eerste vlieglessen kunnen krijgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 17 ligt in de winkels! Een zomers nummer vol liefdesverhalen, verzamelwoede én puzzels om thuis te doen. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden