null Beeld

Zo weet je of je plant nog te redden is of écht doodgaat

We kunnen er lang of kort over zijn, maar een ding is zeker: het in leven houden van al je kamerplanten is soms best een uitdaging. Als je plant z'n bladeren even laat hangen is 'ie soms nog te redden, maar het kan ook zijn dat het einde in zicht is. We leggen je uit hoe je weet of hij doodgaat.

Want soms is het beter om de strijd op te geven.

Verschillende doodsoorzaken

Allereerst: hoe kan het dat een plant zomaar doodgaat, terwijl je hem bijvoorbeeld nog maar net in huis hebt gehaald? Er kunnen meerdere oorzaken voor zijn, maar de meest voorkomende redenen zijn te veel water geven, juist te weinig water geven of een verkeerde plaats met verkeerd daglicht. Dit hoeft niet altijd desastreus te zijn, maar soms is er geen redden meer aan.

Uitgedroogde plant nog te redden?

"In de meeste gevallen zullen planten met bruine, verschrompelde bladeren door te weinig bewateren niet meer te redden zijn", legt plantenexpert Erin Marino uit aan Well + Good. Toch hoef je de plant niet direct weg te gooien. "Het is het beste om die bladeren er eerst allemaal af te snijden." Heb je dit gedaan? Dan kun je kijken of je verwelkende bladeren en stengels ziet. Als ze stevig lijken, is er nog hoop dat ze weer opfleuren met de juiste plantenvoeding. Zijn de stengels echter papperig, dan kun je ze het beste ook verwijderen. "Het wegsnijden van alle dode bladeren zal nieuwe groei aanmoedigen", aldus Marino.

Verdronken plant

Heb je je plant verdronken? Ook dan valt je groene vriend soms nog te redden. De bladeren en stengels van de plant zijn in dit geval meestal erg papperig en zacht. Het is dan ook belangrijk om deze aangetaste bladeren allemaal te verwijderen. Hierna kun je de plant het beste op een zeer zonnige plek neerzetten, zodat de te natte potgrond snel uit kan drogen en je kamerplant weer tot leven kan komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Te laat

Soms kan verpotten nog helpen. "Controleer bij het verpotten dan wel de wortels van de plant", benadrukt Marino. “Als deze nat en papperig zijn, kan je plant wortelrot hebben en zal het moeilijk zijn om hem weer mooi te laten groeien en bloeien." In dat geval is - helaas - weggooien de beste optie. En dit doe je natuurlijk niet in de prullenbak, maar bij voorkeur op de composthoop of in de groene bak.

Bron | Well + Good

Beeld | iStock

Anne-Flore Muller

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden