Zo weet je of dieren een winterslaap doen in je tuin Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo weet je of dieren een winterslaap doen in je tuin

In de winter doen veel dieren een winterslaap en daar kunnen ze ook jouw tuin voor uitkiezen. Omdat sommige dieren die slaap hard nodig hebben om de winter te overleven, is het belangrijk dat ze veilig door kunnen slapen. Daarom zou het natuurlijk zonde zijn als ze jouw tuin hebben uitgekozen en jij vervolgens per ongeluk hun slaapplek afbreekt of hun slaap verstoort. Wees daarom alert op déze vijf tekenen om erachter te komen of je wintergasten hebt.

Met egels in de tuin kan het bijvoorbeeld nog wel een slecht aflopen als je niet weet dat ze hun verblijfplaats bij jou hebben gebouwd.

5x zó weet je of dieren een winterslaap doen in je tuin

Om erachter te komen of dieren jouw tuin hebben uitgekozen om hun winterslaap te houden, zijn er een paar belangrijke signalen:

1. Stapels takken en bladeren

Ligt er in de hoek van je tuin een hoop met bladeren of takken? Dan zou dat wel eens het werk van een egel kunnen zijn. Vaak maken deze dieren hun slaapplekje achter een schuur of compostbak. Zodra de temperatuur rond de negen graden is, is het voor een egel al tijd om een lekker plekje te zoeken. Met bladeren en takken bouwen ze een warm holletje om tot de lente te overwinteren. Pas dus goed op als je gevallen bladeren en takken van de grond opraapt. Het zou zomaar kunnen dat je daarmee een slapende egel wakker maakt. Controleer in de winter ook altijd goed of er tussen bladeren en takken geen slapende gasten zitten, voordat je de boel in de groenbak gooit, de composthoop aanvult of nog erger: de takken wil gebruiken voor de vuurkorf.

2. Bezoek in de vijver

Ook op de bodem van de vijver kun je wintergasten hebben. Mannelijke kikkers blijven in de winter het liefst in de vijver liggen. Zie je schaduwen en bewegingen in de vijver? Dan is de kans groot dat er een paar kikkers hun winterslaap proberen te doen. Dit is dus geen goed moment voor een grote schoonmaakbeurt van de vijver. Wacht daar liever mee tot het voorjaar. En mocht je een ijskoude verstijfde kikker rond de vijver tegenkomen? Laat deze dan vooral liggen. Deze is niet dood, maar in een winterslaap.

3. Tussen het gras

Heb je hoog gras in de tuin? Dan is de kans groot dat er rupsen, motten, kevers en allerlei andere beestjes in overwinteren. Je was het misschien ook niet van plan, maar in de winter het grasmaaien kun je beter overslaan.

Lees ook:
Wil je eekhoorns in je tuin? Met dít voedsel is de kans groot

4. Bladeren op de muur

Lijkt het alsof er allerlei blaadjes tegen de muur aangeplakt zitten? Dat zouden zo maar eens vlinders kunnen zijn die jouw tuin hebben uitgekozen voor hun winterslaap. Dit zijn bijvoorbeeld dagpauwogen, atalanta’s en kleine vossen. Sommige vlinders houden hun winterslaap in groepjes. Vaak zitten ze op een droog, beschut oppervlak, zoals onder een het dak van de schuur, op een overdekt plekje tegen een muur of onder een stukje hout.

5. Hoopjes zand

Zie je vroeg in het voorjaar allerlei kleine hoopjes met zand in de tuin? Dan is de kans groot dat er deze winter zandbijen bij jou hebben overwinterd. Ook hun nakomelingen zullen aan het einde van de volgende winter uit de grond komen.

Bron | RTL Nieuws, LandIdee
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden