null Beeld gap photos, istock
Beeld gap photos, istock

PREMIUM

Zo veel vogeltjes in de tuin

Van een leuk thuis voor roodborstjes tot gft-bak voor op het aanrecht. Dit zijn de groentrends van nu.

Zie je ze vliegen?

Niet eerder was de Nationale Tuinvogeltelling zo’n succes als in 2021. Bijna 200.000 mensen noteerden welke vogels in hun tuin of balkon te vinden waren. Het resultaat: maar liefst 2,7 miljoen. Met kop en schouders stak daar de huismus (514.993) bovenuit, die in alle provincies op 1 stond. De koolmees en pimpelmees vulden plek 2 en 3. van 28 t/m 30 januari wordt er opnieuw geteld, door iedereen een halfuur. Tip: ’s morgens vroeg zijn vogels het actiefst en valt er het meest te tellen. vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

null Beeld

1 Voordelig

Heidefan? Dan ken je vast winterheide, dat als het even meezit bloeit van november tot april. De soort is stukken minder schimmelgevoelig én droogt minder snel uit dan zomerheide.
Op de foto: Erica × darleyensis ‘White Perfection’.

2 Nieuwe buren

Roodborstjes staan bekend om hun nieuwsgierigheid. Wie weet krijg je er een als buur met deze nestkast speciaal voor roodborsten; de grote opening vinden ze prettig.
Nestkast voor roodborstje € 49,95 (dewiltfang.nl).

3 Recyclen maar

Spaar je gft-afval binnen in deze handige compostemmer voordat je het naar groenbak of composthoop brengt. Pluspunt: hij is niet gemaakt van plastic, maar van bamboe.
Compostemmertje, 3 liter, € 22,95 (levenzonderafval.nl).

Janneke Klundergap photos, istock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden