null Beeld Louis Lemaire. Styling: Esther Jostmeijer.
Beeld Louis Lemaire. Styling: Esther Jostmeijer.

PREMIUMGroen

Zo mooi is de Engelse tuin van Esther in hartje Hoorn

Het huis en de tuin van Esther en Rob Gnodde staan in het hart van de Hoornse binnenstad. De klassieke Engelse tuin stamt uit de zeventiende eeuw en die rijke historie is nog altijd zichtbaar.

Bewoners: Esther en Rob Gnodde en hun twee honden
Type tuin: klassieke Engelse tuin met veel rozen
Grootte van het huis en de tuin: 1.100 m2
Waar: Noord-HollandSinds: drie jaar
Bijzonder: het huis en de tuin kennen een rijke historie en zijn nu deels te huur als trouwlocatie (hetgeheimvanhoorn.nl)

Toen Esther en haar man hier kwamen wonen, zijn het huis en de tuin compleet gerenoveerd. Esther: “Er was jarenlang niets gedaan aan het huis en de tuin was verwaarloosd. We hebben het helemaal van nu gemaakt.” Esther is stylist en heeft een bedrijf voor interieur- en woonadvies, maar dit pand en de tuin onder handen nemen, bleek nog een flinke uitdaging. “Het is best moeilijk om zo’n oud huis te isoleren. We hebben dat zo goed mogelijk gedaan en hebben bijvoorbeeld monumentenglas in de ramen gezet.”

null Beeld

Als stylist vindt Esther het leuk om overal mooie kruiken en servies neer te zetten.

Het geheim van Hoorn

Aan de achterkant van het huis, grenzend aan de tuin, is een zomerhuis ingericht. “Het heeft een heel zuidelijke uitstraling, met veel wit en louvreluiken aan de ramen. Aan de achterkant lijkt het zo net een Frans landhuis.” De familie bewoont het hele huis, maar is op mooie dagen meer in het zomerhuis te vinden. “Vroeger werd de tuin opengesteld voor publiek. Dat wilden we niet meer, omdat wij hier wonen, maar we willen andere mensen wel van deze mooie plek laten genieten. Daarom hebben we Het geheim van Hoorn opgericht en de tuin en het zomerhuis zijn nu een paar keer per jaar af te huren als trouwlocatie.”

null Beeld
null Beeld
 1. Vanaf elk zitje heb je een ander uitzicht op de tuin.
 2. De rozen bloeien het hele jaar door.
 3. Het trouwprieel vanbinnen.
null Beeld

Stilte in de binnenstad

Voordat de familie hier kwam wonen, hadden ze net een ander huis gekocht en compleet gerenoveerd in een dorp vlakbij. “We waren net klaar met het verbouwen van dat huis, toen mijn man aangaf dat hij het er te lawaaiig vond. Ik zei dat hij dan wel met iets goeds moest komen, als hij weer wilde verhuizen.” Ze wilden altijd al graag in de binnenstad van Hoorn wonen, dus dit huis was een schot in de roos. “Het bijzondere is dat we hier de markt voor de deur hebben, maar in de tuin hoor je niets. Het is echt een oase van rust.”

null Beeld

Een helend tuinpad

In de zeventiende eeuw woonde hier een arts met zijn vrouw. De tuin was toen al zo diep als hij nu is, maar de arts kocht de tuinen van de omliggende panden op, zodat zijn vrouw er kon wandelen. Zij was ziek. De arts liet een tuinpad in de vorm van een lemniscaat aanleggen, met overal bankjes voor haar om uit te rusten. De eindeloze vorm van dit tuinpad zou een helende werking hebben op haar depressie.“In het verleden hebben allerlei notabelen in dit pand gewoond. Een oud-burgemeester en ook de schrijfster Geertruida Bosboom-Toussaint. Zij werkte als gouvernante bij de familie die hier woonde. We hebben nog allemaal oude brieven gevonden met van die echte zegels erop.”

null Beeld
null Beeld
null Beeld
 1. Op het terras aan de achterkant van het huis zet Esther ’s zomers terracottapotten met geraniums neer voor een Franse sfeer.
 2. De rozen in de tuin zijn heel oud en geuren heel sterk.
 3. Aan de perenboom hangt een schommel voor de kleinkinderen. Ook te gebruiken als tafel.
 4. De rozenboog bij het trouwprieel waar ook clematis doorheen groeit.
null Beeld

Rozen van toen

Het tuinpad in de vorm van een lemniscaat was al niet meer intact toen Esther hier met haar gezin kwam wonen. Om de authentieke stijl van het huis in de tuin te laten doorlopen, hebben ze een nieuw tuinpad aangelegd met ‘oude waaltjes’. In de loop van de jaren is er veel veranderd in de tuin, maar er staan nog steeds rozen die ooit in de zeventiende eeuw zijn geplant. “Dat zijn heel oude soorten met sterk geurende bloemen. Volgens onze tuinman zijn deze soorten niet meer verkrijgbaar.”

null Beeld

Boom als middelpunt

De zonnige tuin is rondom ommuurd en er zijn verschillende plekken om te zitten, met steeds een ander uitzicht. Het is een klassieke Engelse rozentuin met een aantal grote oude bomen die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komen. In het midden van de tuin staat een grote treurwilg. Onder die boom trouwen veel stellen die deze plek kiezen als trouwlocatie. Er staat ook een grote notenboom in de tuin, die elk jaar emmers vol walnoten geeft. “We drogen de noten elk jaar en delen ze uit aan familie en vrienden. Mijn kleinzoon is hier ook eens met zijn klas geweest om noten te rapen.”

Wachten op het kleurenpalet

Het is veel werk om de tuin bij te houden. Zeker in het voorjaar en in de zomer is Esther elk weekend in de tuin te vinden. “Ik word gelukkig heel zen van onkruid weghalen, zeker als de zon schijnt. Voor het onderhoud van de bomen krijg ik hulp van de tuinman en hij weet ook hoe die oude rozen moeten worden gesnoeid.”In de tuin staan veel vaste planten. Vorig jaar hebben ze nog een aantal grassen en kruipende bodembedekkers aangeplant. Esther verheugt zich elk jaar weer op het voorjaar, als de eerste kleuren tevoorschijn komen. Van begin april tot eind oktober is er vervolgens veel kleur in de tuin te zien. “In de winter denk ik soms dat het nooit meer goed komt, maar in het voorjaar wordt alles weer zo mooi. De planten staan zo mooi bij elkaar; alles komt samen. De natuur heeft zo’n bijzonder kleurenpalet.”

null Beeld
null Beeld
null Beeld
 1. De muur is begroeid met klimop en moet regelmatig worden gesnoeid. Het groeit anders zo over de muur.
 2. Esther bij de rozenstruik.
 3. Wit, geel en roze; de rozen hebben allerlei kleuren.
 4. Blauweregen aan de achterkant van het zomerhuis met een hortensia op stam.
null Beeld

Genieten van de combinatie

Esthers favoriete plek in de tuin is de ‘Ibiza-hut’. “Die hebben we zelf aangelegd tijdens de renovatie, met gestucte wanden, riet op het dak en Marokkaanse tegels. In de zomer hangen we er ook linten op met lampionnen. Vanaf die plek kan ik de tuin goed overzien. Het is vooral de combinatie van alles waar ik zo van geniet. De olijfboom in een mooie pot, oude kruiken in het groen, een fraaie stoel met een leuk kussen. Als ik dan om me heen kijk, ben ik heel dankbaar en denk ik vaak: wauw, dat ik hier mag wonen!”

null Beeld
null Beeld
null Beeld
 1. De notenboom bij het trouwprieel groeit alle kanten op.
 2. De oude treurwilg is het middelpunt van de tuin.
 3. Aan deze Amerikaanse tulpenboom bloeien af en toe gele bloemen.
 4. De lievelingsplek van Esther: de Ibiza-hut waar ze het beste uitzicht heeft over de tuin.
Jeanette Jonker. Insidehomepage.Louis Lemaire. Styling: Esther Jostmeijer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden