null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó kun je stormschade aan je tuin herstellen

Donderdag stormde het er hevig op los in ons land en niet zonder gevolgen: op verschillende plaatsen is er namelijk sprake van flinke stormschade. Maar wat kun je nu het best doen als je stormschade in je tuin hebt? Hoe kun je dit herstellen?

Wij leggen je uit wat je beter wel en niet kunt doen.

Wees voorzichtig

Voordat je gaat kijken hoe erg de stormschade in je tuin precies is, is het belangrijk dat je dit pas doet nadat de storm volledig is uitgeraasd. Je wilt immers niet een tak of dakpan op je hoofd krijgen. Als je bomen in of rondom je tuin hebt, dan is het belangrijk om te kijken of er afgerukte takken of kronen zijn die nog op grote hoogte hangen. Na de storm vallen er namelijk regelmatig gewonden door vallende takken. Als er schade is aan grote bomen dan is het verstandig om een vakman in te schakelen.

Dít kun je zelf doen bij stormschade in je tuin

Bij kleine bomen kun je zelf aan de slag gaan. Zaag afgebroken takken eerst op zo’n 20 tot 30 centimeter van de stam af om zo het meeste gewicht van de tak te halen. Zaag vervolgens aan de onderkant een klein stukje in, net buiten de takkraag, om te voorkomen dat de bast uitscheurt. Zaag vervolgens de tak aan de bovenkant af. Zorg dat je een gladde wond krijgt die zo klein mogelijk is.

Je kunt jonge, scheef gewaaide bomen rechttrekken en vastzetten met één of twee boompalen. Zorg ervoor dat de palen op 20 tot 35 centimeter van de stam staan en zet ze stevig in de grond. Plaats één paal aan de windkant, meestal is dit het zuidwesten. Zorg voor een goede boomband en bevestig deze zodanig dat de boom – ook bij harde wind – niet meer zal beschadigen.

Lees ook:

Dit is waarom je in maart met je moestuin zou moeten beginnen

Wat vergoedt de verzekeraar?

Heb je een tuinhuis, parasol of tuinmeubel dat

beschadigd is door de storm? Je opstalverzekering dekt alleen de schade van

vaste onderdelen in je tuin, dus bijvoorbeeld het tuinhuis en je

tuinafscheiding. En dit geldt alleen bij schade die veroorzaakt is door

minimaal windkracht 7. Controleer daarom altijd wat de windkracht was die dag,

want dit gaat je verzekeraar ook doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Tuin Seizoen

Beeld | Getty

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden