null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó kun je je planten tegen de vorst beschermen

De temperatuur bevindt zich al dagen onder nul, en hoewel dat voor ons leuk is (hoera, schaatsen!) zijn je planten in de tuin er minder blij mee. Het is dan ook belangrijk om je planten nog even goed te beschermen tegen de vorst.

Hoe? Dat leggen we je hier uit…

Wat is vorstschade?

Wanneer de temperaturen niet hoog genoeg zijn, kan het water bij de planten niet verdampen. Het gevolg is dat het water kan uitzetten in de vaatbundels van je plant. De cellen van de plant scheuren en knappen hierdoor, en dat kan fataal aflopen. Vooral planten in potten zijn hier erg gevoelig voor, met het risico dat ze het niet overleven.

Handige tips

Om te voorkomen dat je planten last krijgen van vorstschade, is het verstandig om de volgende tips op te volgen.

  • Zet je planten goed uit de wind. De guurheid van de wind kan namelijk dezelfde schade veroorzaken als vrieskou.
  • Zet planten zo dicht mogelijk tegen de gevel van je huis. Daar is het warmer.
  • Zet wat houten stokjes in de pot en wikkel er bubbeltjesplastic omheen (ook rond de pot). Zet het plastic vast met wasknijpers. Zo trek je je planten als het ware een warm jasje aan dat beschermt tegen de kou.
  • Je kunt er ook voor kiezen je planten af te dekken met kranten of geperforeerde moestuinfolie.
  • Haal, als dat kan, je planten tijdelijk naar binnen. Let er wel op dat je ze zo neerzet dat het water onderaan in de pot weer weg kan. Anders heb je straks geen vorstschade aan je planten, maar wel waterschade aan je vloer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | libelle.be

Beeld | Getty

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden