null Beeld

Zó kun je het beste onkruid in je tuin verwijderen

Onkruid is typisch iets dat je liever kwijt dan rijk bent in je tuin. Om te voorkomen dat je groene hofje wordt overgenomen door ongewenste begroeiing, is onkruid verwijderen belangrijk om regelmatig te doen.

Om dit vervelende klusje zo praktisch mogelijk te maken, geven we je de handigste tips.

Soorten onkruid

Onkruid is eigenlijk grofweg in twee verschillende soorten te verdelen, namelijk zaadonkruid en wortelonkruid. Zaadonkruid dankt zijn naam aan de hoeveelheid zaad die het produceert. De plant verspreidt zich snel, maar is makkelijk te verwijderen door het weg te schoffelen. Zaadonkruiden die je liever niet in je tuin treft zijn: straatgras, vogelmuur, kleine brandnetel, melganzenvoet, spiesmelde, klein kruiskruid, harig knopkruid, gewone melkdistel en paardenbloem.

Wortelonkruid is een stuk moeilijker te verdelgen vanwege zijn hardnekkige wortelstelsel. Dit onkruid heeft diepe penwortels of wortelstokken die steeds opnieuw uitlopen. Je moet het dan ook met wortel en al weghalen. Beruchte wortelonkruiden zijn bijvoorbeeld ridderzuring, zevenblad, akkerdistel, heermoes en brandnetel.

Onkruid verwijderen: de beste bestrijdingstips

Om te voorkomen dat onkruid jouw tuin overneemt, is het belangrijk dat je het regelmatig blijft verwijderen. De volgende bestrijdingstips kunnen daarbij helpen:

  • Kokend water: de meest natuurlijke en milieuvriendelijke manier om onkruid en mos te verwijderen is met kokend water. De hitte van het water zorgt ervoor dat de cellen van het onkruid knappen, waardoor de plant afsterft. Één keer water gieten is niet voldoende; pas na drie tot zes keer gieten sterft ook de wortel af.
  • Zout strooien: zout is het enige natuurlijke middeltje dat ook meteen de wortel doodt. Één theelepeltje zout in het hart van paardenbloemen is al voldoende. Het zout wordt door de wortel opgenomen waardoor de plant sterft en de wortel haar grip in de aarde verliest.
  • Schoon houden: verwijder regelmatig dode bladeren van andere planten en bloemen, omdat dode plantenresten (maar ook dierlijke uitwerpselen) bijdragen aan de voeding in de bodem.
  • Biologische onkruidbestrijdingsmiddelen: met dit soort middelen verwijder je onkruid, mos en algen snel en effectief. Het voorkomt ook dat onkruid terug kan komen. Kleine oppervlakken kun je direct met een spuit behandelen, waarna je na drie uur al resultaat ziet.
  • Verticuteren: verticuteer je gazon twee keer per jaar, bij voorkeur in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus. Bij verticuteren 'hark' je als het ware je gazon schoon, waardoor het gras weer kan ademen en mos geen kans krijgt.

Lees ook: Vieze terrastegels? Zo krijg je ze supersnel zomerklaar!

Kun je onkruid voorkomen?

Het moge duidelijk zijn dat het verwijderen van onkruid aardig wat tijd in beslag neemt. Geen zin om het zo ver te laten komen? Probeer de bodem in je tuin dan zo veel mogelijk te bedekken met planten. Bodembedekkers zijn dichtgroeiende plantjes die ervoor zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Voor zonrijke plekken kun je kiezen voor siergrassen en geraniumsoorten zoals ooievaarsbek. Op schaduwrijke plekken doen planten zoals klimop (Hedera) en Pachysandra het juist goed.

null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Onkruid verwijderen tussen de tegels

Onkruid kan ook gaan woekeren tussen de tegels. Dat kun je proberen te voorkomen door voor grote tegels te kiezen. Doordat kleine tegels meer voegen hebben is er dus ook meer ruimte voor onkruid. Ook kun je polymeer voegzand tussen de tegels plaatsen. Daardoor geef je onkruid geen ruimte. Is het kwaad toch al geschied? Wacht dan niet met onkruid verwijderen. Want hoe groter de plant wordt, hoe groter de wortels. En dan wordt het alleen maar moeilijker om ervan af te komen. Je kunt onkruid tussen de tegels ook op een andere manier verwijderen zoals hierboven al genoemd: met kokend water, strooizout (en daarna water) of een gasbrander.

Lees ook: Dit is waarom je kaneel op je planten zou moeten strooien

Geen groene vingers

Mocht je geen groene vingers hebben dan kun je er ook voor kiezen om de bodem van je tuin te bedekken met boomschors, houtsnippers of cacaodoppen. Pas wel op met cacaodoppen als je een hond hebt, hij kan hier namelijk ziek van worden. Moet je tuin nog worden aangelegd? Dan kun je een worteldoek gebruiken. Dit is een doek, deels gemaakt van plastic, waar onkruid niet doorheen kan dringen. Leg eerst het worteldoek in je tuin, bedek dan het doek met zand en plaats vervolgens de tegels erop.

Welk gereedschap?

Één van de makkelijkste manieren om van je onkruid af te komen, is door een elektrische onkruidbrander te gebruiken. Dit is een apparaat waarmee je heel gericht onkruid wegbrandt. Omdat het apparaatje een trechtervormige brander heeft, blijven je andere (vaste) planten veilig. De brander bereikt een hitte van 600°C, waardoor het onkruid binnen enkele seconden verbrandt. Hierdoor sterft het onkruid meteen en kun je het gemakkelijk uit de aarde halen. Het enige nadeel is dat het wel een kortetermijnoplossing is: je haalt namelijk niet de wortels of de voedingsbodem weg met zo’n brander, waardoor je het dus regelmatig moet herhalen.

Lees ook: Hoe kun je je tuin het beste verzorgen nu het zo droog is?

Als we onkruidkundige en onderzoeker Corné Kempenaar moeten geloven, is het handmatig verwijderen van onkruid nog het meest effectief. Hierbij neem je namelijk gemakkelijk de wortels mee, waardoor het minder snel terug zal groeien. Voor het handmatig verwijderen van onkruid kun je gebruik maken van handig gereedschap, zoals een bollenplanter, pootijzer, handharkje, handschepje of een onkruidsteker.

Bron | Infonu.nl, Tuinen.nl

Beeld | iStock, Getty Images

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden