null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo kun je citrusplanten het beste verzorgen

Een mediterrane tuin is op dit moment één van de populairste tuinstijlen. En dat is niet zo heel gek want je waant je met een paar mediterrane en citrusplanten gelijk in het buitenland. En ondanks de soms koude zomers, kunnen citrusplanten gelukkig ook prima gedijen in het Nederlandse klimaat.

Met de onderstaande tips geef jij je citrusplanten de optimale verzorging.

Terracotta pot

De terracotta pot komt oorspronkelijk uit mediterrane landen. Zet je citrusplant bij voorkeur dus ook in zo’n pot. Terracotta potten hebben als voordeel dat ze kunnen ademen. Zorg er dan wel voor dat er een gat in de pot zit, zodat overtollig water weg kan lopen. Als een kluit te lang nat blijft gaat deze rotten.

Mediterrane potgrond

Zet je citrusplanten in mediterrane potgrond. Deze is luchtig en daar houden mediterrane planten van. Deze speciale potgrond is te koop bij tuincentrums. Mediterrane planten houden van kalk. Geef ze dus altijd kraanwater, want dit bevat kalk.

Zonnige plek

Dit is misschien een beetje een inkoppertje, maar citrusplanten staan graag op een warme en zonnige plek. Ze hebben een minimale temperatuur van 15 graden Celsius nodig. Zet jonge bomen niet gelijk in de volle zon, maar laat ze rustig wennen. Citrusplanten zijn niet winterhard en moeten in de winter dus naar binnen gehaald worden om op een vorstvrije plek te overwinteren.

Lees ook: Dit is waarom je een mulchlaag in je tuin zou moeten gebruiken

Sproeien

Het is aan te raden om je citrusplant regelmatig met een plantenspuit te sproeien. Dit zorgt ervoor dat je citrusplant beter vruchten aanmaakt en behoud. Dit geldt ook met name in de winter als de plant binnen staat. Dan is de lucht droger en zorg je door te sproeien, voor een betere luchtvochtigheid. Bijkomend voordeel: door te sproeien blijft er geen stof op de bladeren liggen.

Verpotten

Je citrusplant moet verpot worden als de huidige pot te klein wordt. Vaak is de plant dan twee keer zo groot als de pot waar hij in staat. Kies een pot uit die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot. Dit bevordert de groei. Een extra grote pot is af te raden. Er kan dan ook meer water in blijven staan, en hierdoor gaan de wortels sneller rotten.

Bemesten

Citrusplanten hebben veel voeding nodig in vergelijking met andere planten. Met name in de periode dat ze vruchten dragen, kunnen ze wel wat extra voeding gebruiken. Het groeiseizoen is van maart tot en met september. In de winter kun je beter geen voeding geven, want de plant is dan in een ruststand.

Bron | Libelle, 123planten

Beeld | Getty Images

Lichelle RoozeboomGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden