null Beeld Getty images
Beeld Getty images

PREMIUMWONEN

Zo is en blijft je huis heerlijk opgeruimd

Opruimen is trending, al jaren. En dus zijn steeds meer mensen op zoek naar professionele hulp om hun huis te organiseren. Met deze tips en slimme items kun je zelf aan de slag. Want het gezegde is waar: een opgeruimd huis is een opgeruimde geest.

Weg of houden?

Alle begin is lastig, zo ook met opruimen. De vraag is, waar begin je? Hierover zijn verschillende theorieën. Zo hoor je volgens de leer van Marie Kondo, de KonMari-Methode, op te ruimen per onderwerp in plaats van per kamer. Bijvoorbeeld door te beginnen met alle boeken. Je kunt ook kiezen voor een andere methode, namelijk een plan per kamer. Zo kun je gemakkelijk tussendoor stoppen en op een ander moment weer verdergaan. Voor het overzicht is het handig als je begint met een checklist, zo kun je steeds iets afvinken. Zorg voor je begint voor geschikte materialen zoals dozen, mandjes, et cetera. Daarin kun je alles kwijt wat je wilt bewaren organiseren. Maak vervolgens een selectie van wat weg moet en wat mag blijven. Kijk kritisch of je iets nog nodig hebt of niet. Een goede maatstaf om te hanteren is of je het dit ­afgelopen jaar hebt gebruikt. Volgens de KonMari-Methode kijk je of je blij wordt van een item om te bepalen of het mag blijven of niet.

null Beeld
 1. Wandrek Modular € 11,95 (Casa).
 2. Crazy Susan draaiplateau in diverse uitvoeringen vanaf € 28,95 (YouCopia).
 3. Set van drie knijpers met haakje € 7 (Monograph).
null Beeld
 1. Hangende opberger € 22,90 (Zara Home).
 2. Doos voor wasmiddel­capsules € 17,99 (Zara Home).
 3. Mandjes Fit Eucalyptus in diverse maten vanaf € 6,50 (Handed By).

Organiseren doe je zo

 • Verdeel spullen die je weg wilt doen in een stapel ‘weggooien’ en ‘doneren/verkopen’;
 • Leg spullen apart waarover je twijfelt of ze weg kunnen; als je ze na vier weken nog niet hebt gemist kunnen ze waarschijnlijk weg;
 • Kies voor transparante bakken en dozen in je keukenkastjes, zo zie je altijd meteen wat je nodig hebt;
 • Sorteer je kruiden net als in de winkel op alfabet, zo heb je het juiste potje snel gevonden. ; Organiseer lades door ze te vullen met kleine mandjes of vakkenverdelers;
 • Sorteer op kleur, deze methode kun je gebruiken voor bijvoorbeeld je kledingkast en je boekenkast;
 • Het klinkt misschien cliché, maar zorg dat alles één vaste plek heeft in huis;; Nog zo’n cliché, maar opruimen wordt overbodig als je jezelf dit aanleert: zorg dat je alles meteen op de juiste plek legt, bijvoorbeeld de was meteen in de wasmand. ;
 • Ook altijd de deksels van keukenbakjes kwijt? Richt een grote doos in de keukenla in speciaal voor deksels;
 • Zoek verborgen opruimplekken, zoals onder het bed;; Overweeg bij ruimtegebrek om voor spullen die je maar één keer per jaar gebruikt, een externe opslag te huren;
 • De wand is een perfecte plek om op te ruimen, hang planken en haakjes met manden aan een lege muur en je creëert er zeeën van plek;
 • Koop een labelmaker; het wordt voor iedereen veel makkelijker om spullen op hun juiste plek op te ruimen als die plek gemarkeerd is;
 • Gun jezelf één rommellade of doos. Iedereen heeft wel kleine spullen die nou eenmaal geen logische opruimplek hebben en daar is één zo’n rommelplek de perfectie locatie voor.

Inspiratie te over

Als het gaat om opruimen en organiseren zijn er diverse theorieën over wat de handigste methode is. Uiteindelijk is het natuurlijk aan jou om die eerste stap te zetten, maar het lezen van een boek is een fijne manier om gestructureerd aan de slag te gaan en de moed niet op te geven. Dit is onze leestip top 4:

1

Het no nonsense opruimboek van Els Jacobs maakt opruimen lekker overzichtelijk met handige stappen­plannen en checklists.

2

Opruimen maakt gelukkig! van Annelies Mentink. De Belgische opruimcoach is van mening dat iedereen goed kan opruimen en dat een opgeruimd huis zorgt voor meer tijd. En tijd maakt gelukkig.

3

The home edit life van Clea Shearer en Joanna Teplin, niet het eerste boek van de twee dames die Netflix veroverden met hun hitserie, maar wel de eerste in Nederlandse uitvoering. Het boek is bedoeld voor iedereen die ‘graag wil opruimen, maar Marie Kondo te streng vindt’.

null Beeld
null Beeld
 1. Sieradenorganiser Moona met draaibare lades € 49,95 (Umbra).
 2. Hangende rollenhouder € 15,99 (Joseph Joseph).
 3. Godmorgon-doos met vakken voor make-up € 12,99 (Ikea).

Om te volgen

Als je deze posts voorbij ziet komen, kun je niet anders dan geïnspireerd raken:

@mariekondo

@thehomeedit

@neatmethod

@thecontainerstore

@ocdaz

@simplify_in_style

@thewardrobeorganizer

@joy.in.organizing

@organizinggoals.nl

#organizing

null Beeld
 1. Sink side-collectie, diverse producten vanaf € 13,95 (Brabantia).
 2. Dubbele stalen organiser € 79 (Ferm Living).
 3. Toolbox Dusty green € 35 (Hay).

Hulptroepen

Toch liever niet zelf aan de slag en kun je wel wat hulp gebruiken? Gelukkig zijn er steeds meer professionele organizers die je kunt inschakelen. Zoals deze:

 • The Wardrobe Organizer;
 • The Organizing Boutique;
 • Joy in Organizing. Camilla Valim is een bekende Nederlandse opruimcoach volgens de leer van Marie Kondo;
 • Organizing Goals;
 • Via SoClever koop je niet alleen de handigste opruimbenodigdheden, je kunt er ook professionele hulp vinden via hun opruim- en stylingservice. Naast organizers hebben ze ook een netwerk met huishoudcoaches, die je naast organiseren, ook ondersteunen met administreren, plannen en budgetteren.
Lindsay DolmanGetty images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden