null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo houd je je bloemen mooi in de zomerhitte

Niets mooiers dan bloeiende bloemen. Buiten in de tuin én als fleurige bos binnen in een vaas. Alleen heeft dat boeket op tafel met al die zomerse warmte nu wel wat extra verzorging nodig. Met deze tips blijven bloemen mooi, ondanks de hoge temperaturen.

Vanaf zo'n 22 graden krijgen de meeste bloemen het wat zwaarder. Vooral bloemen die net uitkomen kunnen niet goed tegen de warmte, want daardoor wordt het bloeien versneld. Voorkom verwelken met deze acht tips.

Welke bloemen kies je?

Sommige bloemsoorten zijn beter bestand tegen warmte en zon dan andere. Denk bijvoorbeeld aan zonnebloemen, Delphiniums (ridderspoor), gladiolen, alstroemeria's, gerbera's en Scabiosa's.

Hebben ze nog genoeg te drinken?

Het water in de vaas verdampt sneller bij mooi weer en de bos die erin staat, neemt meer water op. Check dus geregeld of je boeket niet droogstaat.

Hoe schoon is het water?

Dankzij het mooie weer vermeerderen bacteriën zich sneller, ook die in het water. En hoe meer bacteriën, hoe sneller je boeket het voor gezien houdt. Flink vaak verversen dus (bijvoorbeeld om de dag), als je langer wilt genieten van dat fleurige uitzicht.

Staan ze zonnig of in de schaduw?

De plek waar je boeket staat, maakt uit. Bloemen kunnen er over het algemeen niet goed tegen om in de felle zon te staan. Het water dat ze hebben opgenomen, verdampt dan sneller. Directe zonnestralen kunnen er bovendien voor zorgen dat de blaadjes verbranden. Houd ook in de gaten of de bos nog schaduwrijk staat als de zon later op de dag draait (en jij mogelijk al lang de deur al uit bent).

Staan de bloemen naast de fruitmand?

Dat is geen goed idee. Fruit produceert ethyleengas dat ervoor zorgt dat ze in een sneller tempo verwelken.

Hoe is het gesteld met tocht?

In de zomer zet je vaak ramen en deuren open om de boel lekker door te luchten. Heerlijk voor jezelf, minder voor je boeket. Bloemen houden niet van tocht. Zet ze daarom wat beschut en niet in de buurt van een open raam of deur.

Hoe slapen ze ’s nachts?

Zelf houden we er ook niet van, slapen in een loeiwarme kamer. Ook bloemen vinden het fijner om ’s nachts een beetje af te koelen: zet ze op een lekker frisse plek.

Hoe staan ze ervoor?

Voor een extra opkikker snijd je om de paar dagen een (klein) stukje van de steel af.

Bronnen | Bloomon, Fleurop, Bloemmarie.

Artikelen van Margriet ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden