null Beeld

Zó houd je deze ongewenste insecten uit je tuin (zonder ze te doden)

Wat genieten we in dit jaargetijde van onze tuin. Het is mooi weer, alles staat in bloei en de vogels vliegen vlijtig af en aan. Maar, er zijn ook diertjes die we kunnen missen als kiespijn. Hoe houd je deze insecten uit je tuin?

Er zijn bepaalde dieren die we liever niet in onze tuin hebben, zoals wespen, mieren, slakken of muggen. Maar om nou meteen aan het verdelgen te slaan, zien we ook niet zo zitten. Gelukkig zijn er een aantal diervriendelijke huis-tuin-en-keuken-oplossingen die ervoor zorgen dat ongenode gasten wegblijven, en wij optimaal van onze tuin kunnen genieten. Startpagina.nl zet ze op een rijtje.

Slakken

Slakken kunnen veel schade aanrichten in moestuinen. En dat is natuurlijk zonde van al ons harde werk. Gelukkig zijn er een paar slimme middeltjes om je groenten te beschermen. Staan je groenten in potten? Smeer dan een beetje vaseline op de pot, dan kan de slak niet meer omhoog klimmen. Ook een goed idee: plant een paar bliksemafleiders. Slakken zijn dol op struiken als de Dahlia, Helianthus en Iris. De slakken zullen zich daar verzamelen, in plaats van in je moestuin. Wil je echt van de slakken af? Dan is doodmaken niet nodig. Pluk simpelweg de indringers uit je tuin, en breng ze naar een stukje gemeentegrond of een bosje, en laat ze daar vrij. Let op: zorg dat dit minstens 50 meter van je eigen tuin is. Anders komen ze weer terug.

Mieren

Met de eerste warme temperaturen komen mieren tevoorschijn, op zoek naar voedsel. Te veel mieren in de tuin (of zelfs in huis) kunnen voor overlast zorgen. Om de mierenpopulatie in de tuin een beetje in toom te houden is het belangrijk om eventuele nesten te bestrijden. Dit kun je doen door koffiedik op of bij een nest te strooien. Mieren hebben een hekel aan die geur, en verlaten daardoor het nest. Ook Glassex kan helpen. De geur daarvan staat mieren ook niet aan. Groene vingers? Sommige kruidenplanten (salie, munt, rozemarijn, majoraan, afrikaantjes, lavendel of bieslook) houden mieren op afstand.

Muggen

Muggen in huis of in de tuin zijn heel vervelend. Om muggen te voorkomen is het belangrijk om in de zomer geen stilstaand water in de tuin te hebben. Daar leggen ze namelijk hun eitjes. Check regelmatig emmers, potten, vazen en gieters, en giet ze leeg. En heb je een vijver in de tuin? Zorg dan dat het water niet te lang stilstaat. Dit kan met vissen, of met een pompje.

Wespen

Veel mensen zijn bang voor wespen. Ze kunnen gemeen steken, en in tegenstelling tot hommels of bijen hebben ze weinig ‘nut’ voor onze tuinen. Gelukkig zijn er vrij veel natuurlijke middelen om wespen te verjagen. Zo hebben ze een hekel aan de geur van verbrand koffiepoeder, kruidnagel, koper, ui of wierook. Lekker ongestoord buiten zitten kan door een bakje met een van deze geuren op tafel te plaatsen. Horren of vliegengordijnen voor ramen en deuren zorgen ervoor dat wespen (en andere insecten) niet binnen kunnen komen.

Op zoek naar meer tips voor tuin of balkon? Kijk dan op Startpagina.nl

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden