null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó herken je onkruid in je tuin

Tuinieren is een fijne bezigheid. Je bent lekker buiten aan het werk om vervolgens te kunnen genieten van je mooie tuin. Onkruid weet helaas zijn weg te vinden in iedere tuin. Voor je het weet omsingeld het onkruid je mooie bloemen en planten, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Er zijn veel verschillende soorten onkruid. Hoe herken je deze?

We zetten de meest voorkomende onkruidsoorten, die je vást wel eens gezien hebt, op een rij.

Onkruid vergaat niet

We kennen allemaal het oerhollandse spreekwoord ''onkruid vergaat niet''. En inderdaad, het slechte (onkruid), is moeilijk uit te roeien. Onkruid bestaat uit heel veel verschillende plantjes en is soms lastig te herkennen. Niet al het onkruid ziet er namelijk uit als onkruid. Hieronder zie je de meest voorkomende soorten zodat je precies weet wat je uit je tuin moet halen en wat niet.

Akkerwinde

In bermen, graslanden en akkers zie je in de zomer vaak mooie witte of roze bloemen van de akkerwinde. Toch moet je hiervoor uitkijken, omdat de wortels van een akkerwinde lastig zijn te verwijderen. Bij deze woekerplant moet je er dus snel bij zijn, zodat je heel veel ellende voorkomt.

null Beeld

Akkerdistel

Distels bestaan er in allerlei soorten en maten. Ze zijn vaak gemakkelijk te herkennen aan hun paarse bloemen en stekelige bladeren. Ze zijn heel nuttig in de natuurlijk, omdat kleine vogeltjes gek zijn op de zaden van een distel. Toch wil je de akkerdistel liever niet in je tuin hebben, omdat het heel snel groeit. Deze overblijvende plant kan wel meer dan één meter hoog worden!

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Boterbloem

Deze lieve gele bloemetjes zien er eigenlijk heel onschuldig uit. Toch is de boterbloem niet zo onschuldig als dat iedereen denkt. Ze doen je denken aan boter, mar deze bloemen zijn giftig. Doordat ze een vreemde smaak hebben, blijven dieren er ook vanaf. In een stadstuin wordt de onkruid gezien als onkruid en kun je hem daarom beter verwijderen. Woon je op het platteland en heb je een heel grasveld, dan staat het wel gezellig. Toch kruipt deze plant overal tussendoor dus als je deze niet in je tuin wilt, kun je hem beter vroegtijdig verwijderen.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kweekgras

Kweekgras is een grassoort die je liever niet in je grasveld of tussen je terrastegels hebt staan. Deze onregelmatig groeiende grassoort ziet er daarnaast ook nog eens niet mooi uit. De wortels zitten vaak diep in de grond, waardoor je heel diep moet graven om deze te verwijderen. Wist je trouwens dat katten en honden dol zijn op kweekgras? Ze hebben gelijk: het is namelijk een zegen voor de lever, nieren en blaas.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Paardenbloem

De paardenbloem heeft zijn naam te danken aan de voorkeur van paarden die zij hebben voor dit onkruid. Ook konijnen en andere dieren zijn er dol op. Geiten, schapen en koeien gebruiken de paardenbloem als medicijn. Er zijn meer dan 250 verschillende soorten paardenbloemen. In de kruidengeneeskunde hebben ze allemaal een geneeskrachtige werking en worden bladeren en wortels gebruikt voor de spijsvertering en leveraandoeningen.

De paardenbloem is voor veel kinderen de favoriet. Een uitgebloeide paardenbloem krijgt namelijk zaadpluizen die je weg kunt blazen. Dit betekent ook dat de paardenbloem zich makkelijk kan verspreiden. Gelukkig kun je de stengels goed verwijderen zodat je tuin niet vol komt te staan met dit onkruid.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zevenblad

De zevenblad is een agressief onkruid en verspreidt zich heel snel op schaduwrijke plaatsen. Zevenblad wordt ook wel 'tuinmansverdriet' genoemd. Dit komt omdat de plant een grote irritatie is voor veel tuineigenaren. Hij vermenigvuldigt zich razendsnel via de wortels die wel tot veertig meter diep kunnen groeien. Zorg dus dat je de wortels er goed uittrekt, zodat er geen kans meer bestaat dat de plant verder groeit.

null Beeld

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigen Huis & Tuin

Beeld | iStock | Eigen Huis & Tuin

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden