null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó help je je kamerplanten een handje als de verwarming weer aan gaat

Grote kans dat deze week voor jou het moment was om de verwarming weer aan te zetten. Het is altijd even een ding, want het laat zien dat de zomer nu echt achter de rug is en de herfst zijn intrede heeft gemaakt. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je kamerplanten als je de verwarming ineens weer vol open draait?

Nou, die hebben dan ook meteen wat extra liefde nodig. We vertellen je waar je op moet letten.

De verwarming en kamerplanten

Om te beginnen is het goed je te beseffen dat de verwarming voor warmte en droge lucht zorgt, wat natuurlijk ook invloed heeft op je kamerplanten. Heb jij planten boven je verwarming staan? Dan wil je die om te beginnen misschien een andere plek geven, want kamerplanten worden doorgaans niet zo blij van al die warmte.

Tenzij het om een Hoya of Ficus elastica, cactus of verplant gaat; deze kunnen er beter tegen. Toch is het het beste om je groene vrienden er niet direct boven te zetten of hangen, dus kijk eens kritisch naar de plekken die je ze nu hebt gegeven en geef ze eventueel een nieuwe plek. Doe dit overigens niet te vaak, want sommige planten kunnen hier niet goed tegen.

Verandering in luchtvochtigheid

De warmte die je in huis krijgt zorgt ervoor dat ook de luchtvochtigheid beïnvloed wordt. Deze zakt, en daardoor kunnen planten met dunne bladeren gaan krullen. Dat doen ze om het vocht in de bladeren langer vast te kunnen houden. Krijgen je kamerplanten bruine randjes sinds je de verwarming hebt aangezet? Dan kun je dat niet meer wegkrijgen, maar je kunt ze wel eraf knippen.

Doordat de luchtvochtigheid in je huis lager is, kunnen beestjes als spint en trips zich ook makkelijker verspreiden naar andere planten. Houd ze dus goed in de gaten. Merk je dat jouw plant helemaal niet goed tegen die veranderde luchtvochtigheid kan? Probeer deze dan te verhogen in je huis. Dit kan natuurlijk ook al preventief. Om te beginnen kun je je planten regelmatig sproeien - minimaal een keer per week - met (ontkalkt) water. Douchen met de deur open kan ook helpen, of hang je was te drogen in een kamer waar veel planten staan.

Lees ook:

Wauw: zóveel geld bespaar je als je ’s nachts de verwarming lager zet

Winter

Je kunt ook de bekende waterbakjes aan de verwarming hangen, of schaaltjes met steentjes of korrels vullen met water. Zet je plant op zo'n schaaltje; dit verhoogt de luchtvochtigheid rond je planten. Planten als vetplanten en cactussen gaan in de winter in rust. Belangrijk om te weten is dat je deze planten dan het beste wat koeler en donkerder kan zetten (dus niet te dicht bij de verwarming).

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden