Margriet logo
Fotografie Floriade: Iris Planting Beeld Iris Planting
Beeld Iris Planting

Zó belangrijk is het om je tuin te vergroenen

Een keer per tien jaar wordt de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade gehouden. Dit keer is Floriade in Almere en is het thema ‘Growing Green Cities’. Op de tentoonstelling wordt je geïnspireerd om zelf een bijdrage te leveren aan het vergroenen van steden.

Margriet samen met Floriade Expo 2022

Brenda Horstra is adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland, de brancheorganisatie voor de gehele tuinketen. In haar rol zet ze zich dagelijks in voor een groene en duurzame leefomgeving.

5,5 miljoen tuinen

“In Nederland hebben we 5,5 miljoen tuinen. De oppervlakte van die tuinen is vergelijkbaar met 10x de Hoge Veluwe. Als al die tuinen 10m² zouden vergroenen, heb je er een Veluwe aan natuur bij.” Ze legt uit dat het bij verduurzamen van tuinen niet per se om grote investeringen of ingewikkelde ingrepen gaat. “Plaats bijvoorbeeld een bijenhotel of maak een moestuintje.”

‘Als alle tuinen 10 m² zouden vergroenen, heb je er een Veluwe aan natuur bij’

Het klimaat-maatje

“Floriade is de perfecte locatie om als bezoeker geïnspireerd te raken om iets aan je tuin te gaan doen. In de entree van de grote kas staat een Groen Klimaatplein en schuin onder de kabelbaan op kavel 013 is een voorbeeldtuin met een pleintje van gerecyclede stenen in de vorm van het zogenaamde klimaat-maatje. Dit maatje geeft tips als: begin met een goede bodem, maak een moestuin, plaats een regenton, plant bomen en struiken en denk eens aan een groen dak.”

Floriade Brenda Iris Planting Beeld Iris Planting
Beeld Iris Planting

Bloementuin

Uiteraard past Brenda deze tips ook toe in haar eigen tuin. “Wij hebben een bloementuin waar vlinders fladderen en bijen zoemen. Ook hebben we grind in plaats van tegels, zodat overtollig regenwater gemakkelijk weg kan lopen én we hebben een regenton om water op te vangen. Mijn tip voor mensen die hun tuin duurzamer willen maken? Begin simpel. Denk aan een heg in plaats van een schutting waar vogels in kunnen schuilen en plant een vlindervriendelijke struik. Als er vlinders zijn, is er leven in je tuin. Al wip je er na een bezoek aan Floriade één tegel uit of laat je bladeren liggen. Alle kleine beetjes helpen!”

Kom naar Floriade Expo 2022

Tot en met 9 oktober kun je Floriade Expo 2022 nog bezoeken in Almere. Met het thema Growing Green Cities richt Floriade zich op het duurzamer en leefbaarder maken van steden. Een dagje Floriade is niet alleen leuk en gezellig, maar je komt ook helemaal geïnspireerd terug hoe je je eigen tuin of balkon op een makkelijke manier kunt vergroenen. Meer informatie of direct tickets bestellen? Ga naar: floriade.com.

Floriade Beeld
Commerciële redactieIris Planting

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden