null Beeld

Zin in iets nieuws? Dít zijn de mooiste tuinstijlen (en zo pas je ze zelf toe)

Heb je zin in iets nieuws in de tuin deze lente, of ga je binnenkort verhuizen? Dan is het handig om te weten welke opties er zijn. We laten zien wat de bekendste tuinstijlen zijn, hoe je ze herkent én hoe je ze zelf kunt toepassen.

Ga jij voor exotisch, romantisch of modern?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Klassieke tuin

Een klassieke tuin is een symmetrisch aangelegde tuin en er wordt gebruik gemaakt van net bewerkte begroeiing zoals buxus en hagen. In de klassieke tuin ligt geen blaadje of takje verkeerd en wordt alles goed bijgehouden. In plaats van aarde zul je veel grind zien.

Zelf maken? De klassieke tuin is symmetrisch, afgeschermd door een poort of gemetselde muur en bevat veel groen - maar wél op een geordende manier. Maak aangelegde borders, paden en een gazon en houd alle hagen goed bij.

Planten en bloemen: buxus, wintergroene hagen, rozenstruiken, hortensia’s, viburnum, anemone, salvia, geraniums

null Beeld Getty Images/Mint Images RF
Beeld Getty Images/Mint Images RF

Engelse tuin of cottage stijl

Deze romantische stijl is geïnspireerd op de tuinen van klassieke Engelse landhuizen. De nadruk ligt hier op kleurrijke bloemen, veel slingerende paden om op te wandelen en hier en daar een bankje om te genieten van het uitzicht. Prieeltjes en moestuinen zie je ook vaak terug in de Engelse cottagetuin, net als fruitbomen, klimplanten en wilgen.

Zelf maken? Zorg voor een groot gazon met aangelegde borders vol kleurrijke bloemen. Zorg hierbij voor een opbouw van laag naar hoog, zodat alle bloemen goed te zien zijn. De borders mogen strak of juist organisch zijn. Planten en bloemen mogen door elkaar geplaatst worden. Zorg daarnaast voor slingerende paden en veel zitgelegenheid.

Planten en bloemen: rozen, klimroos, lavendel, wilgen, appel- en perenbomen, vrouwenmantel, kattenkruid, vingerhoedskruid, geraniums

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Prairietuin

De prairietuin is een van de populairste tuinstijlen van dit moment en is, zoals de naam al aangeeft, geïnspireerd op de Noord-Amerikaanse prairie. De prairietuin bestaat uit een mix van siergrassen en bloeiende planten en heeft een natuurlijke, willekeurige uitstraling. De tuin vraagt daarom om weinig onderhoud: het is de bedoeling dat je de beplanting wild laat groeien en alleen hier en daar wat paden vrij laat om optimaal van alle geuren en kleuren te kunnen genieten.

Zelf maken? Bij het aanleggen van een prairietuin is het belangrijk dat je de juiste planten naast elkaar zet, zodat ze elkaar niet kunnen overwoekeren. Als je de tuin volplant, zal onkruid geen kans meer hebben en vraagt de tuin om weinig onderhoud.

Planten en bloemen: Aster, dropplant, duizendblad, gele zonnehoed, ijzerhard, pijpestrootje, salie, vedergras

In Margriet Extra: Groen & Duurzaam (nu in de winkel!) lees je álles over de prairietuin en waarom je deze ook wilt maken.

Haal 'm snel in huis of bestel de special online.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Japanse of Oosterse tuin

De Oosterse tuin is geïnspireerd op Japanse en Chinese tuinen van tempels en parken. Deze tuinen hebben vaak een rustige, organische uitstraling en worden gekenmerkt door de aanleg van beekjes, vijvers en bruggen. In de Oosterse tuin zie je qua beplanting veel bamboe en lelies.

Zelf maken? Zorg voor een waterelement, doorkijkjes, niveauverschillen en vooral: balans. Balans tussen beplanting en open ruimte, en tussen hoge en lage beplanting is enorm belangrijk in een Oosterse tuin. Voor paden kun je gebruik maken van grind of natuursteen. Ook kun je gebruik maken van Oosterse ornamenten.

Planten en bloemen: bamboe, Japanse esdoorn, camelia, hartlelie, zegge, herfstvaren, azalea, Japanse sierkers, blauwe regen

Lees ook:

Dít zijn de 8 gezondheidsvoordelen van tuinieren

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Moderne tuin

Een moderne tuin is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, en kenmerkt zich door strakke vormen en rechte lijnen. Je ziet veel betontegels, spiegelvijvers, houten vlonders, plantvakken. Het terras is de belangrijkste plek in de tuin, dus een grote loungeset of eettafel mag niet ontbreken.

Zelf maken? Zorg voor de perfecte verhouding: een derde deel harde materialen, twee derde deel beplanting. Plaats de beplanting in duidelijk afgeschermde groepen in de tuin, zoals in aangelegde borders en plantvakken. Zorg voor een ruim terras met veel gelegenheid om buiten te eten en te zitten.

Planten en bloemen: lavendel, siergrassen, pluimhortensia’s, hagen, plataan, bamboe

null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Stadstuin

Een stadstuin is doorgaans klein en heeft niet veel ruimte voor veel groen of een groot terras. Daarom wordt er in stadstuinen veel gebruik gemaakt van verticaal tuinieren: klimplanten of plantenbakken aan de muur of schutting. Ook zie je in stadstuinen veel spiegels terug.

Zelf maken? Maak gebruik van de hoogte van je tuin door klimplanten te plaatsen of een systeem te installeren waarmee je plantenbakken kunt ophangen. Zo zorg je voor veel groen zonder dat het extra ruimte inneemt. De plek die je dan overhoudt, kun je gebruiken voor zitruimte. Spiegels kunnen de tuin groter doen lijken.

Planten en bloemen: klimop, kruiden

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mediterrane tuin

Bij een mediterrane tuin waan je je in zonovergoten Zuid-Europa. Er wordt veel gebruik gemaakt van warme kleuren, patio’s en pergola's, subtropische planten, bewegend water en natuurlijke materialen. Uiteraard moet er een grote eettafel zijn, want ze zijn in de mediterranée nu eenmaal dol op eten.

Zelf maken? Zorg voor een muur in een warme, zonnige tint zoals oranje, zodat er een ommuurde patio ontstaat. Zorg voor water, zoals een verhoogde vijver, en vooral veel beplanting afkomstig uit Zuid-Europa, zoals de olijfboom. Op de grond plaats je natuursteen en fijn grind. Grote, lege gazons vind je in mediterrane tuinen niet terug. Natuurlijk mogen de geglazuurde terracotta potten in vrolijke kleuren niet ontbreken.

Planten en bloemen: winterharde palm, kurkeik, vijg, olijfboom, citrusbomen, Toscaanse jasmijn, geurige kruiden als lavendel en rozemarijn, zijdeboom, eucalyptus, trompetbloem, bloemriet, druivenplanten

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bohemian tuin

In een bohemian tuin lopen het leven binnen en buiten door elkaar heen. De tuin wordt uitgebreid aangekleed met meubels van verfijnde, natuurlijke en ruwe materialen en accessoires als buitenkleden, windlichten, sierkussens, lampionnen en hangmatten. Deze hebben vaak kleurrijke prints voor het ultieme Ibiza-gevoel.

Zelf maken? Zorg voor mooie natuursteen op de grond en héél veel aankleding. Zitmeubels van rotan of bamboe, kleden, kussens, en andere accessoires die het binnengevoel naar buiten brengen. Wel zo handig om dan ook een grote opbergbox in de tuin te plaatsen, zodat je alle accessoires in het geval van slecht weer veilig op kunt bergen.

Planten en bloemen: cactussen, palmen, bamboe, festuca, helictotrichon, oleander, Toscaanse jasmijn, kruiden

Bron | Directplant.nl, Dutch Quality Gardens, Fonq

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden