null Beeld

Zelf vetbollen maken: drie traktaties voor de vogels in je tuin

Leuk om te doen: zorgen dat de vogels in je tuin kunnen genieten van een door jou gemaakte traktatie. Hang bijvoorbeeld zelfgemaakte vetbollen op of maak een voedersilo van een plastic fles en twee oude pollepels. Kleine moeite, groots effect. Deze drie vogeltraktaties zijn een eitje om zelf te maken. 

Idee 1: zo maak je een voedersilo

Een voedersilo zorgt ervoor dat kleine vogels, zoals koolmezen en pimpelmezen, ook in de winter voldoende voedsel krijgen. Leuk voor hen maar ook voor jou, want je lokt er allerlei vogels mee naar je tuin die allemaal kwetterend op het extra eten afkomen, een en al gezelligheid. Jasper de Ruiter van de Vogelbescherming laat in deze video van Vara’s Vroege Vogels zien hoe je de silo maakt.

Dit heb je nodig: een lege plastic fles (met dop), twee houten pollepels, een stuk touw en vogelvoer.

Zo maak je de voedersilo: maak vier gaten in de fles, twee voor elke pollepel. Steek daar overdwars de pollepel door en zorg dat de bolling van de lepel als een bakje tegen de fles aan zit. Vul de fles daarna met vogelvoer. Op de plek van het bakje komt het voer naar buiten stromen, en dat is precies de bedoeling.

Daarna schroef je de dop op de fles. Vervolgens maak je een stuk touw vast aan de fles, net onder de dop. Daarmee hang je de silo op een beschut plekje, bijvoorbeeld aan een boomtak.

Idee 2: hang wc-rolletjes met pindakaas op

Ook van een wc-rol, pindakaas en vogelzaad kun je heel makkelijk een vogeltraktatie maken. Leuk om samen met je (klein)kinderen te doen op een regenachtige middag. In dit filmpje zie je hoe.

Idee 3: Zelf vetbollen maken

De Vogelbescherming heeft verschillende tips voor het voeren van vogels. Bijvoorbeeld met deze zelfgemaakte vetbollen.

Dit heb je nodig: (ongebruikt en ongezouten) frituurvet, zadenmengsel, vormpjes (een halve kokosnoot, een leeg melkpak, een blikje of een beker bijvoorbeeld) en een stuk touw.

Zo maak je het: voor goedgevulde vetbollen houd je deze verhouding aan: één deel frituurvet op één deel zadenmengsel. Smelt het frituurvet in een pan totdat het warm is (laat het niet heet worden of koken) en voeg daar de zaden aan toe. Goed roeren en iets laten afkoelen. Daarna kun je het warme mengsel in de vormpjes gieten. Hang, terwijl het vet nog vloeibaar is, het stuk touw in het midden. Als het vet weer stolt, kun je de vetbol daarmee buiten ophangen.

Je kunt trouwens ook blokjes snijden van het vet en die op de tuintafel of op de grond strooien.

Meer zelf maken?

Margriet heeft nog veel meer leuke ideeën om zelf te maken.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden