null Beeld Louis Lemaire. Styling: Esther Jostmeijer.
Beeld Louis Lemaire. Styling: Esther Jostmeijer.

PREMIUMWonen

Wonen op een boerderij: ‘We werden verliefd op de rust en de ruimte’

Toen Yvonne het huis waarin ze nu woont voor het eerst zag, wilde ze eigenlijk meteen weg: te klein. Gelukkig stemde ze tóch in met een rondleiding. “Ik viel als een blok voor de mooie details.”

Wie: Yvonne Lanfermeijer (47) is styliste en kleurspecialist, haar man Peter (49) is zelfstandig ondernemer en zoon Sean (18). Dochter Estee (21) woont op zichzelf.
Waar: Waar In een oude boerderij uit 1850 in het Noord-Hollandse dorp Spierdijk.
Indeling van het huis: In het eerste deel, op de begane grond: de hal, woonkamer en eetkamer. Op de eerste verdieping: de slaapkamer. In het tweede deel, op de begane grond: keuken, kantoor, badkamer en ­toilet. Vanuit hier kun je de tuin in. Op de eerste verdieping: twee kinderslaapkamers.

De boerderij

Voordat ze naar Spierdijk verhuisden, woonden Yvonne en Peter in Hoorn. Ze waren al een tijd op zoek naar een huis met wat meer rust en ruimte, toen op een zondagmiddag Yvonnes oog viel op een advertentie in de lokale krant, met foto’s van de boerderij in Spierdijk. Die wilde ze van dichtbij zien; ze stapte meteen in de auto en reed ernaartoe. Eenmaal aangekomen, bleek het een enorme tegenvaller. De boerderij zag er zó klein uit, dat ze meteen rechtsomkeert wilde maken. Net op dat moment werd ze aangesproken door een man die de eigenaar van de boerderij bleek te zijn en haar uitnodigde voor een rondleiding. Het huis bleek verrassend ruim. Het waren ooit twee huizen, waarin twee families woonden, waar later één woning van is gemaakt. De boerderij bleek ook helemaal te zijn opgeknapt naar de standaarden van de 21ste eeuw. Yvonne viel als een blok voor de mooie details, zoals de oude duren en de zichtbare houten balkconstructie. Yvonne: “Het klinkt cliché, maar het huis voelde als een warme deken.”

null Beeld
null Beeld
  1. De voorkant van het huis met de klokgevel.
  2. Wilde kervel in de vaas buiten op tafel.
  3. Yvonne: “We hebben een eetkamer, maar we dineren het vaakst aan de tafel in de keuken.” De kastjes komen van brocantemarkten, de tegels van castlestone.nl. ­Yvonne bezoekt vaak en graag markten, vooral die in Brugge, Gent en Luik. Maar ze kijkt ook vaak op juffrouwjansenbrocante.nl.

Alles zelf opknappen

Yvonne en Peter kochten de boerderij in 2004 en hoewel het tien jaar daarvoor ­helemaal was opgeknapt, zat er geen ­badkamer in en waren er geen kasten en wanden op de eerste verdieping. Wel zat er dubbelglas in en een mooie terracotta vloer met vloerverwarming. Een opknaptraject van vier maanden volgde, waarbij Yvonne vooral de ideeën aandroeg en ­Peters vader ze uitvoerde. De badkamer, het zetten van de muren en het verplaatsen van de keuken waren de grootste klussen. Daarna volgde het fijnere werk. Peters vader maakte ook alle kasten zelf, van ­gebruikt hout dat Yvonne vond op lokale DIY-markten, Marktplaats en de kringloop. Ook de tuin werd goed aangepakt, ze maakten een buitenkeuken én een veranda aan het huis. Als laatste werden alle muren glad gepleisterd en werd het houtwerk geschilderd. Bij alles hield ze rekening met de ­originele bouw.

Yvonne: “We waren erg verliefd op dit huis vanwege de rust en de ruimte, maar stiekem had ik ook heel veel zin in een verbouwingsproject. Ik houd er enorm van om interieurs te ontwerpen en in te richten! Met de hulp van mijn schoonvader en een aannemer heb ik zo’n beetje al mijn ideeën voor dit huis kunnen realiseren. Met mijn schoonvader werken was echt fijn, ik kon hem het uitvoeren van mijn ideeën volledig toevertrouwen.”

null Beeld
null Beeld
  1. De kleine bibliotheek, waar Yvonne graag zit te lezen.
  2. De tuin waar Yvonne zinken bakken met fleurige planten heeft neergezet, grenst aan de sloot.
  3. Yvonne was zo blij toen de aannemer deze houten balk vond. “Hij paste bij de sfeer van de keuken.” Het houten kruidenkastje liet ze speciaal naast het fornuis inbouwen. Het raam zat eerst in de plaatselijke basisschool en geeft hier nu zicht op de weilanden.
  4. De Franse koperen pannen kreeg Yvonne van haar ouders.
null Beeld
null Beeld
  1. Toen Yvonne zeventien was woonde ze een jaar in Amerika. De veranda’s die ze daar zag, ­inspireerden haar om er zelf ook een te laten maken. Mét schommelbank. “Het is heerlijk om hier te zitten en te genieten van het uitzicht.”
  2. De woonkamer is aan de voorkant van de boerderij. Yvonne gaf het vertrek een brocante sfeer met meubels van markten. Ze houdt vooral van het romantische, ietwat versleten uiterlijk van brocante. De twee stoelen zijn wel opnieuw bekleed.
  3. Blauweregen.

Spierdijk

De boerderij ligt net buiten het centrum van Spierdijk, een klein dorp in de kop van Noord-Holland. De naam refereert aan de stevige bovenste kleilaag, die werd gebruikt om dijken te bouwen. De bewoners van Spierdijk – de meeste zijn er ­geboren en getogen – vormen een hechte gemeenschap. De boerderij van Yvonne en Peter ligt aan een pittoreske straat met een watertoren en bomen aan weerskanten en wordt ­omgeven door weilanden met schapen. In de zomer voelt buiten zijn een beetje als vakantie en de familie is daarom ook het liefst in de tuin of op de veranda. Voor de boodschappen gaan ze naar Hoorn of Amsterdam, waar hun oudste dochter woont.

null Beeld
null Beeld
  1. De boerderij bestond oorspronkelijk uit twee huizen, die nu samenkomen in de slaapkamer. Het dak van het andere huis is hier zichtbaar. Peter maakte een doorgang naar het andere huis, zodat ze snel in de slaapkamers van de kinderen konden komen.
  2. Het paard van de buren in het weiland dat grenst aan de tuin.
  3. Het besluit om de badkamer op de ­begane grond te plaatsen was een praktische. Alle leidingen lagen er al.
Liselotte FluLouis Lemaire. Styling: Esther Jostmeijer.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden