null Beeld

Wil jij een huis vol planten? Volg dan dit stappenplan

Het staat zo gezellig, al dat groen in huis. Maar helaas zijn we niet allemaal geboren met groene vingers en kan het soms zelfs lastig zijn om een cactus in leven te houden. Wil jij tóch dat leuke jungle-gevoel in je huis? Met dit stappenplan verzamel jij zo een heleboel (gezonde!) planten om je heen.

En dat is niet alleen gezellig, maar heeft ook weer andere voordelen. Zo produceren ze zuurstof en zuiveren ze de lucht, wat weer goed is voor je gezondheid.

Stap 1: gereedschap kopen

Als je écht goed voor je planten wilt zorgen, heb je natuurlijk wel de juiste spullen nodig. Dus voordat je het groen in kunt gaan slaan, kun je beter eerst de onderstaande dingen op je boodschappenlijstje zetten.

  • Een gieter: dat spreekt natuurlijk voor zich.
  • Een plantenspuit: sommige planten vinden het fijn als hun bladeren nat gesproeid worden.
  • Plantenpotten: natuurlijk ook onmisbaar. Zorg voor genoeg verschillende maten, zodat je planten ook makkelijk naar een grotere pot kunt verhuizen wanneer ze uit hun oude pot groeien.
  • Een schepje: voor wanneer je planten wilt verpotten.
  • Tuinhandschoenen: niet alleen handig als je met je handen in de aarde moet wroeten, maar ook wanneer je een cactus moet verpotten.
  • Een scherpe schaar: voor als je bladeren of takjes moet knippen of stekjes wilt maken.

Stap 2: planten kopen

Nu is het tijd voor het leukste gedeelte: je planten uitkiezen. Als je écht geen groene vingers hebt, kun je beter gaan voor exemplaren die niet veel verzorging vragen. Dit zijn bijvoorbeeld vetplanten, cactussen, of een van deze planten. Daarnaast kun je planten natuurlijk ook uitkiezen op hoe ze er uitzien. Varieer met groot en klein, verschillende bladeren, patronen en kleuren.

Stap 3: de juiste pottenkiezen

Niet iedere plant heeft dezelfde soort pot nodig. De pot waarin je ze in de winkel koopt zijn meestal te klein, waardoor de wortels niet verder kunnen groeien. Ook hebben veel planten onderin de pot ruimte nodig om overtollig water weg te laten lopen, anders verdrinken ze. Doe daarom altijd eerst goed onderzoek naar welke planten je hebt en wat voor pot (en potgrond) deze nodig hebben. Zo voorkom je dat je al na een paar dagen planten het loodje leggen.

Stap 4: je planten verzorgen

Nu je al je planten hebt gekocht en in de juiste pot hebt gezet, kun je natuurlijk niet achterover gaan leunen. Nu is het tijd om ze te verzorgen en ze steeds mooier en groter te laten groeien. Als je dit lastig vindt, kun je een app op je telefoon zetten die je herinneringen stuurt wanneer je planten water nodig hebben. Omdat dit per plant verschilt, kan het best lastig zijn om het zelf allemaal te onthouden. Bovendien moeten sommigen juist natgesproeid worden, gesnoeid worden, of af en toe extra in de zon gezet worden.

Stap 5: stekjes maken

Gaat het goed met je planten en durf je een volgende stap te zetten? Dan kun je ze gaan stekken. Dit houdt in dat je van een blad van een volgroeide plant een kleine, nieuwe plant maakt. Gratis nieuwe planten, dus! Stekken doe je door een blad (of groepje bladeren) met een scherp mesje of een schaar bij de steel af te snijden. Deze steel zet je vervolgens in een glas water, totdat er wortels uit gaan groeien. Dit duurt meestal een aantal weken. Zodra de wortels zo’n vijf tot tien centimeter lang zijn, kun je het stekje in potgrond zetten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bedrock.nl

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden