Margriet logo
signalen muizen in huis Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleWonen & Tuinieren

Wil je (niet) weten: aan déze signalen herken je muizen in huis

Het is de nachtmerrie van veel mensen: muizen in huis. En hoewel je er misschien niet over na wilt denken, bestaat de kans dat het knaagdiertje zich bij jou thuis naar binnen heeft gewurmd. Aan déze signalen herken je muizen in huis.

Herken je meerdere van deze signalen? Dan is het tijd om in actie te komen.

Keutels

Een van de duidelijkste signalen van muizen in huis zijn de keutels die ze overal achterlaten. En dat kunnen er behoorlijk wat zijn, want een muis produceert soms wel tachtig keutels per dag. Groot zijn ze trouwens niet: ongeveer drie tot acht millimeter, een soort grote hagelslag. Zijn de keuteltjes nog zacht en glimmend? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een actieve muizenplaag.

Schade door knagen

Zie je plotseling dat er aan meubels, plinten, kabels, isolatiemateriaal of plastic geknaagd is en heb je geen huisdier dat graag knabbelt? De kans is groot dat je muizen in huis hebt. Om hun tanden lekker kort en scherp te houden, knagen muizen het liefst aan al je spullen.

Geluiden

Soms kun je muizen in huis ook horen. Het is je misschien weleens opgevallen: een krassend geluid op zolder of tussen muren. Je hoort het geluid vooral tussen zonsondergang en zonsopgang, want dan gaan muizen op zoek naar eten.

Buiksmeer

Het is niet het meest opvallende signaal, maar muizen laten buiksmeer achter. Ze lopen meestal tegen de grond of een muur aan en komen daar steeds met hun vacht tegenaan. Ze laten daardoor een soort ‘route’ van vettigheid achter, die steeds verder opbouwt.

Vieze geur

Urine van muizen kan zorgen voor een muffe geur of ammoniaklucht in huis, zeker als je last hebt van een muizenplaag. Vooral op afgesloten plekken, zoals in keukenkastjes of in de kelder, is het goed te ruiken.

Levende of dode muizen

Een levende of dode muis gespot? Dan kun je er helemaal niet meer omheen: je hebt muizen in huis. Helaas is het zo dat muizen in groepen leven en dus nooit alleen komen. Je kunt ook een muizennest tegenkomen, gemaakt van papier, karton of takjes. Ze bouwen hun nestje meestal op een afgesloten plek, zoals op zolder, in de spouwmuur, in een keukenkastje of achter de koelkast.

Weten wat je kunt doen tegen een muizenplaag? Een ongediertebestrijder geeft tips.

Bron | BestLife, Rentokil

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden