Margriet logo
Roodborstje in de tuin Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Welke vogels bezoeken jouw tuin?

Hoorden we ze vanochtend al zingen, deze zaterdag en zondag kunnen we de vogels ook tellen. De Nationale Tuinvogeltelling van 2023 is namelijk weer gestart.

Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming worden alle soorten vogels geteld. Iedereen kan meedoen en het resultaat voor maandag 12.00 uur doorgeven via het telformulier op www.mijnvogeltelling.nl.

Soorten herkennen

Behalve dat het leuk is om te doen en tegelijkertijd een verhelderend kijkje in de natuur geeft, is het voor jezelf ook leuk om te weten welke vogels bij je langskomen. Is het de koolmees, de huismus of misschien wel de bonte specht? Ook is het leuk om de soorten samen of met de (klein)kinderen nieuwe soorten te ontdekken.

Resultaten bekijken

Op de website van de Vogelbescherming zie je niet alleen de verschillende soorten tuinvogels, je kunt ook het geluid per soort leren kennen. Daarnaast kun je de resultaten (in je buurt) zien.

Populair

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek en werd door corona en de lockdowns een populaire gezinsactiviteit. Dankzij deze jaarlijks terugkerende actie weten we precies hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen de instanties de vogels beter helpen en beschermen.

Zo tel je mee:

Stap 1: Tel zaterdag of zondag een half uur lang de vogels die in je tuin of op het balkon landen. Overvliegende vogels tellen niet mee.

Stap 2: Noteer het aantal vogels per soort en geef het hoogste aantal door. Tel ze niet bij elkaar op, want zie je eerst drie koolmezen en er vervolgens vijf, dan kan het zomaar zijn dat het de drie zelfde mezen zijn.

Stap 3: Vul het telformulier op de website van de Vogelbescherming voor maandag 12 uur in.

Enith OostlanderGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden