Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wauw: zóveel geld bespaar je als je ’s nachts de verwarming lager zet

In Nederland gaat niet iedereen altijd even slim om met het verwarmen van de woning. Zo vergeten veel mensen om ’s nachts hun verwarming wat lager te zetten, terwijl je juist hiermee ontzettend veel geld kunt besparen. Daarom hier een aantal tips om je energierekening flink omlaag te krijgen.

Want als je goed op je stookgebruik let, kun je al snel honderden euro’s per jaar besparen. Vooral nu het buiten zo koud is, is het handig om bewust met je energieverbruik om te gaan.

Minder stoken

Zuinig stoken is vooral belangrijk als je huis niet of slecht geïsoleerd is. Als je slimmer en efficiënter verwarmt, gebruik je namelijk minder gas. Dit betekent uiteindelijk een lagere energierekening en het is ook nog eens beter voor het klimaat. En je hoeft echt niet bang te zijn dat je nu voortaan koukleumend thuiszit: het is vooral de bedoeling dat je efficiënter omgaat met de thermostaat als je niet thuis bent of wanneer je in bed ligt.

Lees ook:

Zoveel procent van de vrouwen zet de verwarming stiekem hoger

Hoeveel bespaar je?

De makkelijkste manier om minder te stoken, is om ‘s nachts de temperatuur van je thermostaat op maximaal 15 graden te zetten. Voor de koukleumen onder ons klinkt dit misschien een beetje rigoureus, maar geloof ons: als je ’s nachts onder een lekker dik deken ligt, heb je hier geen last van. En met deze simpele aanpassing bespaar je al snel gemiddeld 100 euro per jaar. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, zodat de vloer tijd heeft om op te warmen.

Nog wat extra tips

Wil je ook op andere gebieden wat extra geld

besparen? Dan kunnen deze tips helpen:

  • Verwarm alleen de kamers waar je veel bent, zoals de woonkamer of de werkkamer.
  • Sluit altijd alle deuren in huis. Hierdoor warmen kamers beter op en tocht het ook nog minder in huis. Tip: met een deurdranger sluit een deur automatisch. Hiermee kun je al 250 euro per jaar besparen.
  • Zet de thermostaat één graad lager dan je gewend bent, het liefst naar maximaal 19 graden. Dit is een prima temperatuur als je in huis bezig bent en met deze handeling bespaar je al zeker 100 euro per jaar.
  • Ben je niet thuis? Dan kun je je thermostaat het best net als ’s nachts op 15 graden zetten. Maar ook hier geldt dat je bij vloerverwarming het best 17 of 18 graden kunt aanhouden. Met deze handeling bespaar je zo’n 170 euro per jaar.
  • Zet de thermometer alvast een uur voor het slapengaan naar 15 graden, hiermee bespaar je ook nog eens 20 euro per jaar.

Wil je nog meer besparen op je energierekening? Dan blijft de beste tip toch om je huis zo goed mogelijk te isoleren, zodat je zo min mogelijk hoeft te stoken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Milieu Centraal

Beeld | Getty

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden