null Beeld

Wat te doen als je kamerplant luizen heeft?

In de tuin zijn we er al niet blij mee, laat staan in huis: luizen op je plant(en). Is je kamerplant nog te redden, en zo ja, hoe? De tuinman weet er wel raad mee.

Luizen zuigen letterlijk alle levenskracht uit je planten. Een getroffen plant krijgt verkleurde of misvormde bladeren en groeit slecht. Zaak om de beestjes zo snel mogelijk te elimineren dus!

Lieveheersbeestjes

Volgens tuinman Lodewijk Hoekstra, bekend van Eigen Huis & Tuin, kun je bij tuinplanten het best een doosje larven van lieveheersbeestjes uitzetten. Dat is de natuurlijkste manier om van de luizen af te komen. "Zij eten de bladluis op en dan ben je er zo vanaf," meldt hij op NU.nl. Zo'n doosje larven lieveheersbeestjes kun je bijvoorbeeld via internet kopen. "Je kunt ook andere middeltjes tegen luis kopen, maar doe er dan wel eentje op natuurbasis. Dat is beter voor de natuur."

Te lage weerstand

Maar wat kun je doen als je kamerplant is geïnfecteerd? Dan is er wel echt iets mis, aldus zijn collega Rob Verlinden. "Dan is de weerstand van de plant zo laag geworden dat luizen de kans krijgen. De plant kan ze niet meer verjagen."

'De biobak in!'

Eenmaal besmet, is er volgens Verlinden nog weinig hoop voor je kamerplant. "Ik zeg altijd: een kamerplant met luizen moet de biobak in." Weg ermee dus.

Andere oplossingen

Kun je dit (nog) niet over je hart verkrijgen? Dan heeft Milieu Centraal nog een paar mogelijke oplossingen. Zo verdwijnen volgens het adviesorgaan de meeste plaaginsecten al als je de plant afspoelt onder een lauwe douche of onder water dompelt. Vastplakkende luizen kun je van de plant afwrijven. Aangetaste delen dien je wel af te knippen en in de gft-bak te gooien. Het kan ook helpen om de plant tijdelijk op een koude plaats te zetten, want veel plaaginsecten kunnen slecht tegen koelte en vocht. Tot slot kan het volgens Milieu Centraal soms helpen om de getroffen kamerplant naar een andere plek te verhuizen. Mogelijk krijgt de plant te veel zonlicht of staat hij te veel op de tocht, waardoor hij vatbaarder wordt voor ziektes.

'Beproefd huismiddeltje'

Helpt dit allemaal niet, dan kun je een 'beproefd huismiddeltje' inzetten. Het recept van Milieu Centraal: meng 20 ml keukenolie (dit zal vermoedelijk zoiets zijn als zonnebloemolie of olijfolie) met 1 theelepel natuurlijke vloeibare zeep en 2,5 dl water. 'Schud dit goed, vul aan tot 2 liter water en schudt nogmaals stevig. Bespuit de plant wekelijks overvloedig tot de plaag is verdwenen.'

Als ook dit niet helpt, dan kun je de plant beter vervangen door een andere, aldus het adviesorgaan.

Tips om zieke kamerplanten en luis te voorkomen

Milieu Centraal adviseert het volgende:

  • Maak oude bloempotten goed schoon voordat je er nieuwe planten in zet.
  • Geef je kamerplanten niet te veel mest, dat maakt ze gevoelig voor ziekten en plagen.
  • Plaats horren, zodat bepaalde plaaginsecten niet naar binnen kunnen vliegen.
  • Vermijd felle zon, tocht en zet je plant niet tegen een radiator aan.
  • Laat de potgrond tussen gietbeurten door oppervlakkig uitdrogen.
  • Besproei planten regelmatig met water, ook de onderkant van de bladeren.

Ook goed om te weten

Bekijk ook

Fietsen met een rok is met dit slimme foefje nooit meer een probleem!

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden