null Beeld

Wat houdt de hypotheekvorm CPO in?

Zou je wel willen wonen in een oude school? Waarom per se wonen in een rijtjeshuis of twee-onder-een-kapper? Of met alleen jouw gezin? Waarom niet met je volwassen kinderen, of een bevriend stel? Wonen kan overal en met iedereen. En dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Wil je samen met anderen kopen, dan heet het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, of CPO. Hoe dat werkt? Nou als volgt:

1. Locatie vinden en inschrijven

De sky is letterlijk de limit. Zie je jezelf al in een schoolgebouw wonen met vrienden of familie? Helemaal toekomstproof zodat je ook op je oude dag met elkaar kunt blijven wonen? Als je je droombestemming hebt gevonden moet je achterhalen wie de eigenaar is van de grond of het gebouw, en wat de bestemming is. Een vrij lange weg, die niet heel vaak voorkomt. In veel gevallen is er een partij (gemeente, woningbouwcorporatie, particulier) die grond of een gebouw bezit en deze grond of dat pand beschikbaar stelt voor CPO. In zo’n geval organiseert deze partij vaak een informatieavond waarop je je als geïnteresseerde in kunt schrijven.

2. Een vereniging oprichten

Samen met de andere geïnteresseerden zul je een ‘rechtspersoon’ moeten oprichten. Het beste is om een vereniging op te richten. Zorg dat alle leden evenveel stemrecht krijgen, dan worden de beslissingen daarna democratisch genomen.

3. Advies is het halve werk

Samen met anderen bouwen vraagt om nogal wat kennis en vaardigheden. Omdat bijna niemand over alle benodigde expertise beschikt, is het in de hand nemen van een CPO-adviseur absoluut een aanrader. Hij of zij helpt je tot je droomhuis opgeleverd is.

4. Ontwerpen met een architect

De architect helpt je bij het maken van een verkavelingsplan (als dat er nog niet is) en gaat vervolgens samen met jou en je ‘CPO-genoten’ aan de slag met het ontwerp. Ook die fase verloopt via verschillende stappen: van schets via voorlopig en definitief ontwerp tot technisch ontwerp.

5. Tijd voor vergunningen

Als het ontwerp klaar is, kan de bouwvergunning aangevraagd worden bij de gemeente.

6. Aannemer voor de grote klus

Tegelijkertijd kun je op zoek naar een goede aannemer. Deze zal met een prijs komen voor het gehele project. De CPO-adviseur kan helpen om de prijs per woning te bepalen.

7. Bouwen!

Met de aannemer kun je als individu vervolgens om tafel om de indeling en inrichting van jouw woning te bepalen. Een extra kamer, de indeling van de keuken, noem maar op. Het is wel zaak om daar vooraf goede afspraken over te maken, aangezien dit anders tot onverwacht hoge kosten kan leiden.

Lees in Margriet 42 het verhaal van Wouter en Milou die hun droomhuis kochten met een groep mensen.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden