null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je wasgoed extra lekker ruikt als je het buiten laat drogen

Hang jij met een beetje lekker weer ook je wasgoed buiten te drogen? Dan valt het je misschien op dat je kleding, handdoeken of andere was dan extra lekker ruikt. Het zit dus echt niet tussen je oren.

Dat bewijst de universiteit van Kopenhagen.

Wasgoed in de zon

Als je gezegend bent met een droger, hoef jij je wasgoed in principe nooit op te hangen om het aan de buitenlucht te laten drogen. Maar het loont om dat toch wel eens te doen. Niet alleen voor je portemonnee: onderzoek bewijst nu dat je was namelijk nog lekkerder ruikt als het buiten aan de lijn is gedroogd. Zeker als het onder de brandende zon hangt.

Experiment met handdoeken

Voor het experiment werden enkele katoenen handdoeken drie keer in water gewassen. Vervolgens werden ze te drogen opgehangen: in het kantoor van de universiteit, op een balkon onder een afdakje en op een plek in de zon. Eenmaal droog werden de handdoeken vijftien uur lang in een zakje gestoken.

Wat bleek? De handdoeken die in de zon hadden gehangen, roken het allerlekkerst - terwijl ze dus op precies dezelfde manier gewassen waren als de handdoeken op het balkon onder een afdakje en in het kantoor. Dit komt volgens de onderzoekers doordat er in de zon bepaalde chemische stofjes vrijkomen.

Feestje voor je neus

Die chemische stofjes zijn aldehyden en ketenen. Dit zijn organische molecules die onze neus automatisch linkt aan de geur van planten en parfum. Volgens de onderzoekers kwam er bij de handdoeken in de zon ook penaal (de geur van kardemom), octaan (citroenachtig aroma) en nonanal (de geur van rozen) vrij. En dat is natuurlijk smullen voor je neus.

Lees ook

Zo was je je kleding het best om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Uv-licht en ozon

Maar hoe kan de zon nou zo'n invloed hebben op de geur van ons wasgoed? Volgens de onderzoekers kan dit door uv-licht komen. Daardoor gaan bepaalde moleculen zich omvormen tot radicalen, die zich in combinatie met andere moleculen kunnen ontpoppen tot de hierboven uitgelegde aldehyden en ketenen. De zon versnelt dat proces als de handdoeken nog nat zijn. En ook de ozon in de lucht kan eraan bijdragen.

Alle scheikundige informatie daargelaten: het is volgens de Deense onderzoekers een feit dat je wasgoed lekkerder gaat ruiken als je het in de zon laat drogen. Je weet dus wat je te doen staat met die stinksokken (zelfs na gewassen te zijn) van je partner.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The New York Times

Beeld | iStock

null Beeld

Maak strijken makkelijker en sneller: met het Braun IS2044VI-stoomstrijksysteem strijk je in een handomdraai je kleding kreukvrij. Nu met tachtig euro korting in de Margriet Shop.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden