null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je vuurwantsen juist in je tuin wilt (maar vooruit, zó bestrijd je ze het best)

Eigenlijk mag je je handen dichtknijpen als je vuurwantsen in je tuin hebt. Misschien heb jij ze ook al vaak gezien, maar wist je tot nu toe niet wat voor beestjes het precies waren. Vuurwantsen zijn een opvallende verschijning en eigenlijk mag je je handen dichtknijpen als je ze in je tuin hebt. We leggen je uit waarom.

Maar vertellen je ook hoe je vuurwantsen het best kunt bestrijden.

Vuurwantsen zijn multitaskers

Vuurwantsen stelen vooral de show met hun schild. Die is felrood met een zwarte tekening erop. Hun bijzondere uiterlijk schrikt andere dieren zoals vogels goed af. De beestjes zijn 10 millimeter lang en leven in grote groepen. Je ziet ze vooral vanaf mei, dan komen de overlevende vuurwantsen uit hun winterslaap onder stenen en bladeren vandaan, op zoek naar een partner. Geinig feitje: veel vuurwantsen paren gemiddeld zo'n twaalf uur, zo voorkomen de mannetjes dat de vrouwtjes met andere paren. En die sekspartij kan zelfs oplopen tot zeven dagen. Ze kunnen lopen en paren tegelijk. Echte multitaskers, dus.

Ideale tuinman

Vuurwantsen zuigen met hun zuigsnuit plantaardig voedsel en kleine insecten zoals bladluizen op en grotere, al dode insecten leeg. In jouw tuin smullen vuurwantsen van afgevallen bladeren. De beestjes zijn met name dol op de bladeren van Hibiscus, Acacia en Linde. Je planten en bomen zelf laten ze met rust, maar ze eten dus wel het bladluis én ruimen de dode insecten in je tuin voor je op. Ideale tuinman dus, die vuurwants! Het is bijna zonde om ze uit je tuin te halen, zeker omdat ze jou en je tuin dus geen kwaad doen. Maar als ze in grote getalen in je tuin voorkomen of zelfs bij je naar binnen komen, kunnen we ons voorstellen dat je de beestjes liever bestrijdt.

Vuurwantsen bestrijden

Als je vuurwantsen wilt bestrijden, gebruik dan liever géén gif. En vergis je niet: bestrijdingsmiddelen zijn vaak giftig en leveren meer schade op dan vuurwantsen. Pak het dus liever op (een van) deze manieren aan:

  • Haal de (schuilplekjes van) de vuurwantsen weg. Ze zitten het liefst in dichte gewassen of in de volle zon, bijvoorbeeld op een muur of boomstam. Doe dit bijvoorbeeld met een bezem.
  • Verplaats planten waar de vuurwantsen op afkomen. Heb je bijvoorbeeld een bij de vuurwants geliefde Hibiscus, Acacia of Linde dichtbij je voordeur of raam staan? Als het even kan, is het verstandig om die dan te verplaatsen of zelfs te verwijderen.
  • Wied regelmatig onkruid in je tuin. Zo geef je vuurwantsen minder reden om op jouw tuin af te komen.
  • Maak naden, kieren en spleten in huis dicht. Zo houd je de vuurwantsen buiten.
  • Haal ze weg met de stofzuiger. Zijn ze toch binnengekomen, dan kun je ze prima met de stofzuiger opzuigen. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus volg vooral bovenstaande tips ook op.

Nog meer ongedierte bestrijden?

Wij geven je de beste tips, van slakken tot en met muizen:

Bron | Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, Centraal Beheer, Vroege Vogels

Beeld | Getty

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden