null Beeld

Waarom je planten het beste in een terracotta pot kunt zetten

Tegenwoordig heb je natuurlijk potten in allerlei vormen, maten en materialen, maar wist je dat een ouderwetse terracotta pot eigenlijk het beste is voor je planten? Wij leggen je hier uit waarom.

Is het je weleens opgevallen dat terracotta potten van kleur veranderen als je je planten water geeft? Ze worden donkerder, omdat ze snel overtollig water opnemen. Dit is natuurlijk erg handig als jij geneigd bent om je planten vaak nét iets te veel water te geven.

Voordeel van natuurlijk materiaal

Maar volgens Hannah Street, eigenares van een plantenwinkel in Texas in Amerika, is dit niet de enige reden dat je je planten in een terracotta pot zou moeten zetten. “Omdat terracotta potten zó poreus zijn, gedijen planten beter in dat materiaal, dan in geglazuurd porselein,” zo vertelt ze aan de website Well and Good. “De wortel van een plant houdt echt wel van luchtstroom. Ze willen niet worden ingesnoerd en soms beperkt geglazuurd aardewerk juist wel die luchtstroom. Dat planten het zo goed doen in terracotta potten komt doordat deze van natuurlijk materiaal zijn. De wortel van de planten en de planten zelf passen zich gewoon beter aan in iets dat meer op hun eigen omgeving lijkt, dan een product dat door mensen is gemaakt.”

Lees ook: Van douchen tot verpotten: zo maak je je kamerplanten klaar voor de lente

Hoe weet je of je genoeg water hebt gegeven?

Omdat bijna alle terracottapotten voorzien zijn van een gaatje in de bodem, is het zelfs nog moeilijker om te veel water te geven. “Als je een goede plantouder wilt zijn en gezonde planten wilt hebben, dan moet je een pot hebben met zo’n afvoergat.” Wanneer je je planten water geeft, moet je de aarde rondom de plant water geven totdat er water door de bodem heenkomt in het schoteltje onder de pot. “Zodra dat water in die schotel valt, weet je: ‘Oké, ik heb genoeg water gegeven’, zo vertelt ze. Laat de plant het overtollige water opdrinken en als er na een uur of twee nog water in de schotel staat, betekent dat dat hij genoeg heeft gehad en dat je het overtollige water kunt weggooien. Zolang je je plant niet meer dan elke zeven tot tien dagen water geeft, hoef je je bij het gebruik van een terracotta pot geen zorgen te maken dat je de plant te veel water geeft.

Bron | Well and Good

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden