null Beeld

Waarom je kamerplanten in de winter minder water moet geven

De winter heeft niet alleen invloed op je eigen gezondheid en gemoedstoestand, maar ook op die van je kamerplanten. Ze krijgen minder (zon)licht en de luchtvochtigheid in je huis is allesbehalve optimaal. Hoog tijd dus om je kamerplanten een beetje extra liefde te geven!

Met deze verzorgingstips help je de kamerplanten de herfst en winter door.

1. Zet je planten dichterbij het raam

Een kamerplant heeft een aantal uur licht per dag nodig om te blijven groeien. Het is nog steeds erg vroeg donker en ook de zon komt pas rond half negen op. Verplaats je kamerplanten daarom zoveel mogelijk naar het licht bij een raam en draai ze om de zoveel tijd om, zodat elk blaadje licht ontvangt en de plant niet naar één kant gaat hangen.

2. Houd je plant vochtig

Met deze koude temperaturen de laatste tijd, hebben we massaal de kachel aan. Fijn voor ons, maar niet zo fijn voor je planten. Om ze zoveel mogelijk te beschermen is het belangrijk dat je ze niet te dicht bij de verwarming zet. De droge lucht die je kachel afstoot is namelijk niet goed voor de plant. Besproei ze daarnaast één keer per week of per twee weken, om zo een hogere luchtvochtigheid te creëren.

Lees ook:

Waarom het een goed plan is om je planten mee te nemen onder de douche

3. Geef je plant minder water

Gek genoeg hebben je planten zelf wat minder water nodig. Zodra de herfst begint, gaan planten namelijk op ruststand en verbruiken ze minder water. Geef ze daarom iets minder water dan je normaal gesproken zou doen. De grond kan nog beter te droog zijn dan te nat, anders gaan de wortels rotten en komen er donkere vlekken in de bladeren. Probeer daarom ongeveer de helft minder water te geven en controleer of de grond droog genoeg is, voordat je een plant water geeft. Als deze nog vochtig is, kun je gerust nog even wachten. Bloeiende planten, zoals: orchideeën, anthuriums en bromelia's hebben wél dezelfde hoeveelheid water nodig.

4. Ruim afgevallen bladeren regelmatig op

Schrik niet als de planten ineens veel bladeren laten vallen of bruine bladeren krijgen. Dit is maar tijdelijk, zodra de lente aanbreekt krijgt je kamerplant weer nieuwe energie en wordt hij weer mooi van kleur. Zorg er wel voor dat je de bladeren regelmatig opruimt.

5. Geef je planten geen voeding in de winter

Omdat kamerplanten in de ruststand gaan, groeien ze niet en hebben ze minder voeding nodig dan in de rest van het jaar. Pas zodra de lente begint hebben ze weer wat voeding nodig. Dit geldt overigens niet voor de planten die in de herfst bloeien, deze hebben wel voeding nodig voor hun groei.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Fleur.nl

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden