Margriet logo
null Beeld

Waarom je je toilet moet doorspoelen als je terugkomt van vakantie

Je hebt vast weleens gehoord dat het verstandig is om bij thuiskomst de kranen minimaal een minuut te laten doorlopen. In stilstaand water én met warm weer kan een legionellabesmetting namelijk op de loer liggen. Ook in het toilet...

Veel waterbedrijven adviseren om niet alleen het water van de kranen en in de douche te laten lopen, maar ook op het toilet.

Hoe ontstaat een legionellabesmetting?

Wanneer water lang stilstaat in de leidingen, loopt de kwaliteit snel terug. Een legionellabacterie kan zich tussen 25 en 55°C én in stilstaand water goed ontwikkelen. Die bacterie, die je oploopt tijdens het inademen van kleine waterdruppels, kan ervoor zorgen dat je ziek wordt. De besmetting vindt alleen plaats bij verneveling (denk aan de douche).

Risicogroep

Zo’n legionellabesmetting is er in verschillende vormen. De lichte vorm is de legionellagriep. De zware variant, de veteranenziekte, lijkt op een ernstige longontsteking. De kans op besmetting is overigens heel klein. Wel lopen mensen met een sterk verminderde weerstand, zware rokers en overmatige alcoholgebruikers meer risico.

Hoe vaak gebruiken?

Waterbedrijven adviseren om de kranen het liefst eens in de drie à vier dagen en in elk geval één keer per week te gebruiken. Als je terugkomt van vakantie doe je er daarom goed aan om op de plekken waar stilstaand water in leidingen staat, zoals kranen én het toilet, het water even te laten lopen.

Doorspoelen voor de veiligheid

Zorg ervoor dat je bij thuiskomst eerst het toilet flink doorspoelt. Ga vervolgens alle kranen af, start daarbij met de kraan die het dichtst bij de watermeter staat. Zet de kranen in elk geval één minuut open en laat er koud of heet water uit stromen. Zet voor de zekerheid even een raam open voor ventilatie. Bij het laten lopen van de douche is het belangrijk om de douchekop in een emmer te leggen, met een doekje erover. Vervolgens kun je het water veilig laten stromen.

Bron | libelle.be |

Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden