null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je een schepje suiker bij pioenrozen moet doen

Pioenrozen zijn uitbundig, vrolijk én momenteel weer volop verkrijgbaar. Maar hoe zorg je er nu voor dat deze bloem zo lang mogelijk blijft staan? Daar zijn een aantal handige trucs voor, zoals het toevoegen van een schepje suiker bij de bos pioenrozen.

Wist je dat er meer dan duizend soorten pioenrozen zijn? Ze komen in allerlei soorten en maten. Met een enkele rij bloemblaadjes, met (half)dubbele bloemen, van lichtroze tot geel en vurig rood.

  • Feit 1: deze bloem komt oorspronkelijk uit China en is sinds 1784 in Europa te koop.
  • Feit 2: de pioenroos staat voor liefde, geluk en gezondheid.
  • Feit 3: pioenrozen kun je goed combineren met celosia, akelei, vergeet-mij-niet en lathyrus. Daarmee maak je een heel hip boeket.
  • Feit 4: de pioenroos staat mooi in bijna elke vaas, zelfs in een klein vaasje. Bekijk vooral dit moodboard voor een paar stylingideeën.

Lees ook:

Zo krijg je ongeopende pioenrozen open

Handige verzorgtips voor pioenrozen

Tip 1. Suikerlaagje wegspoelen

Soms zitten de knoppen van de roos nog dicht en zit er een plakkerig laagje op de knoppen. Dit suikerlaagje kun je eraf wassen onder een handwarme waterstraal, op die manier heb je meer kans dat de knop ook echt opengaat. Zie je een bos waarvan de knoppen al iets openstaan? Koop dan dit bosje, zodat je zeker weet dat ze in je vaas ontluiken.

Tip 2. Genoeg ruimte en water

Geef de bloemen de ruimte en genoeg water. De bloem van een pioenroos kan best groot worden. Schik ze dus met wat meer lucht, zodat ze voldoende ruimte hebben wanneer de knoppen uitkomen. Is het water na een paar dagen geslonken? Vul vooral bij.

Tip 3. Een beetje conserveermiddel erbij

Bloemenkiosk Jan Cop uit Haarlem adviseert een conserveermiddel bij het water te doen, zodat het water langer meegaat en de bloemen langer mooi blijven. Naast het zakje met voeding dat je vaak bij de bloemen krijgt, zou je volgens Jan ook het volgende kunnen toevoegen aan het water: een schepje suiker, al dan niet met een stuiver (koper), een vierde deel bruisend minereaalwater, een scheutje bleek of natuurazijn of zelfs een dopje jenever of wodka.

Bron | Mooiwatbloemendoen.nl

Foto | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden