null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Waarom je deze 9 insecten juist wél in je tuin wilt

De meeste mensen zijn geen groot fan van insecten en zijn er soms zelfs bang voor. En we begrijpen dat het vervelend is als je buiten zit en ineens een wesp in je buurt komt. Maar toch zijn ook wespen nuttiger dan je in eerste instantie denkt. En dat geldt voor meer insecten.

Van vlinders tot wespen, de volgende nuttige insecten wil jij voortaan misschien wél in je tuin hebben.

1. Vlinders

De meeste mensen zien graag vlinders in hun tuin, vanwege hun prachtig gekleurde vleugels. Maar wist je dat ze ook nog eens heel erg nuttig zijn? Zo helpen ze met de bestuiving van bloemen en planten. Als er veel vlinders op één plek zitten, geeft dat aan dat het goed gaat met dat stukje natuur. Daarnaast dienen vlinders en poppen als voedsel voor bijvoorbeeld vogels.

2. Kevers

In de moestuin zijn kevers niet bepaald gewenst. Het zijn echte echte planteneters die ook graag aan je fruit en groenten knabbelen. Maar toch zijn er ook nuttigere exemplaren, zoals de roofkever. Dit beestje eet bijvoorbeeld blad- en wolluizen, maar ook rupsen en zelfs naaktslakken.

3. Wespen

Van de meeste soorten wespen word je niet bepaald blij als ze in je buurt vliegen. Maar er zijn ook wespen die juist heel nuttig zijn, zoals de sluipwesp. Deze wespen eten rupsen, eikenprocessierupsen, mieren en luizen. De graafwesp is ook zo’n nuttig exemplaar. Deze eet naast luizen ook cicaden en bladkeverlarven.

4. Bijen

Hommels, honingbijen en solitaire bijen zijn ontzettend belangrijk voor de natuur. Deze insecten zorgen voor de bestuiving van veel bloemen en planten, maar ook voor de bestuiving van de meeste gewassen. Zonder bijen is er een stuk minder voedselproductie. Zet daarom gerust een aantal bijenlokkende planten in je tuin.

Lees ook:

Met deze natuurlijke middelen houd je insecten buiten de deur

5. Gaasvliegen

Gaasvliegen zijn kleine groene vliegen die er onschuldig uitzien. Voor mensen zijn ze dan ook niet gevaarlijk. Maar de larven van deze vliegen zijn echte rovers. Zo eten ze bladvlooien, schildluizen, bladluizen en vele insecten eieren. Ze worden dan ook vaak als natuurlijk bestrijdingsmiddel ingezet bij insectenplagen.

6. Lieveheersbeestjes

Deze insecten zien er door hun kleurrijke schild al erg leuk uit. Door het krachtige schild dat ze hebben behoren ze tot de kevers. Lieveheersbeestjes voeden zich met insecten die wij als een plaag zien, zoals bladluizen, wolluizen, mijten en tripsen.

7. Zweefvliegen

Als je niet beter zou weten, denk je dat het een wesp is. Daar lijkt de zweefvlieg namelijk sprekend op. Toch gedragen ze zich als bijen en hommels en zijn ze dan ook erg nuttig voor je tuin. Zo zorgen ze voor de bestuiving van veel bloemen en planten. Hun larven eten bladluizen. Daarom worden ze ook als natuurlijk bestrijding ingezet.

8. Oorwurmen

Ze zien er dan wel een beetje griezelig uit, maar zijn dat zeker niet. Met hun haken kunnen ze niet bijten, alleen maar knijpen. Als ze jou al willen hebben, voel je het wel maar zal het geen pijn doen. Deze haken dienen meer om andere insecten af te schrikken. Oorwurmen eten bladluizen en mijten en zijn daardoor een nuttig insect voor in de tuin.

9. Spinnen

In huis ben je ze liever kwijt dan rijk, maar in de tuin zijn spinnen erg nuttige insecten. Met hun webben vangen ze een hoop vervelende insecten zoals muggen en vliegen. Daarnaast zijn hun webben vaak ook nog fascinerend om naar te kijken.

Bron | Libelle.be, Buitenlevengevoel

Beeld | Getty

v

Lichelle RoozeboomGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden