null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je deze 5 planten vandaag nog in huis wilt halen

Kamerplanten zijn nog altijd onverminderd populair. Groen in huis maakt je blij, maar doet soms ook nog iets extra’s voor je. Deze wonderplanten bijvoorbeeld.

Ananasplant: houdt de luchtwegen vrij

Naam: comosus ‘Corona’

Specialiteit: nachtelijke zuurstofproductie

In tegenstelling tot de meeste kamerplanten die overdag zuurstof afgeven, komt de ananasplant ’s avonds tot leven. Daarom is-ie zeer geschikt om in de slaapkamer te zetten. Bovendien verspreidt de kleine ananasvrucht het enzym bromelaïne in de lucht, dat de luchtwegen vrijhoudt. Er wordt zelfs beweerd dat de ananasplant zou helpen tegen snurken. De ananasplant is bovendien een heel decoratieve plant die, wanneer de vrucht rijpt, heerlijk zoet ruikt. De ‘Corona’ blijft met veertig centimeter redelijk klein en heeft stekelloze bladeren.

Plek in huis en verzorging: De ananasplant behoort tot de Bromeliafamilie. Hij staat overdag graag licht en warm, maar niet in direct zonlicht. Geef deze plant regelmatig niet te veel water. Voeg eens per twee weken vloeibare plantenvoeding toe. De ananasplant houdt van een hoge luchtvochtigheid; een regelmatige verneveling met lauw water waardeert-ie zeer.

Aloë Vera: bevat een helende gel

Naam: Barbadensis miller

Specialiteit: huidverzorging

Deze tropische vetplant met robuuste en stekelige bladeren heeft verrassende eigenschappen. De doorzichtige gel in de bladeren van de Aloë Vera verricht goed werk bij allerlei huidproblemen. De helende gel kun je als hydraterende en antibacteriële gezichtscrème gebruiken bij eczeem, puistjes of een schrale huid. Let wel op dat je een biologisch geteelde plant gebruikt, dat is beter voor zowel je huid als het milieu.

Plek in huis en verzorging: De Aloë Vera vraagt niet veel aandacht. Hij staat het liefst in een terracottapot met schaal, op een warme plek in de zon. Omdat de plant vocht vasthoudt in de bladeren is af en toe droogstaan geen enkel probleem. In de winter verlangt de plant zelfs wekenlang helemaal geen water. In de zomermaanden slechts af en toe. Sproeien is niet nodig, afstoffen wel.

Bananenplant: verbetert de luchtvochtigheid

Naam: Musa Acuminata

Specialiteit: akoestiekverbetering

Planten met grote bladeren verbeteren de akoestiek in huis, zeker wanneer je meerdere grootbladigen bij elkaar zet. Daarnaast verbetert de bananenplant ook de luchtvochtigheid in huis. Dus heb je last van droge lucht? Kies voor deze plant!

Plek in huis en verzorging: Omdat de bananenplant veel vocht verdampt, is regelmatig water geven een must. De grond mag niet uitdrogen maar de wortels kunnen niet tegen natte voeten; dan gaan ze rotten. Omdat de plant van nature in een vochtig, tropisch klimaat groeit, kun je niet vaak genoeg sproeien. Bovendien spoel je zo stof van de bladeren. Bananenplanten staan graag licht: hoe meer zonlicht hoe beter de plant zal groeien.

Azalea: brengt geluk

Naam: Rhododendron simsii

Specialiteit: geluk brengen

In Japan staat het schenken van een azalea symbool voor het brengen van geluk. De bloeiende plant is er in vele kleuren. Azalea behoort tot de rododendronfamilie en bloeit van februari tot en met april. Als kamerplant floreert hij het best bij een temperatuur tussen de vijftien en twintig graden, te veel warmte zal de bloeitijd aanzienlijk verkorten. Wanneer de kans op nachtvorst is geweken, kan de plant de tuin in. Let erop dat azalea’s alleen in zure grond goed gedijen. Haal de plant voor de winterkou intreedt weer naar binnen.

Plek in huis en verzorging: Een azalea vraagt veel verzorging, zeker wanneer de plant in bloei staat. De plant staat graag licht maar niet direct in de zon. De aarde moet wel vochtig aanvoelen. Natte voeten verdraagt de plant echter niet goed. Zorg daarom dat overvloedig water goed weg kan vloeien.

Lepelplant: filtert schadelijke stoffen uit de lucht

Naam: Spathiphyllum

Specialiteit: klimaatbeheersing

Deze sierlijke plant met bijzondere witte bloemen die op lepels lijken is zeer nuttig in huis omdat hij in staat is schadelijke stoffen en gassen uit de lucht te filteren. De lepelplant staat boven aan in de top tien van luchtzuiverende planten en kan van pas komen bij hoofdpijnklachten, droge ogen en luchtwegproblemen. De plant kent echter ook één nadeel, hij is giftig voor huisdieren.

Plek in huis en verzorging: De lepelplant is zeer gemakkelijk in onderhoud. Gaan de bladeren iets hangen? Pak de gieter en even later staat de plant weer fier overeind. De plant staat het best op een lichte plek in huis, direct zonlicht is echter geen goed idee. Wanneer de plant te donker staat, krijgt hij groene bloemen.

Trompetbekerplant: lokt en verdelgt insecten

Naam: Sarracenia hybride

Specialiteit: insecten verdelgen

Een opvallende verschijning met bekervormige bladeren, maar wat de plant doet is minstens zo opvallend. De Sarracenia lokt met een verleidelijke zoete nectar namelijk insecten. Eenmaal gevangen, glijden de beestjes langs de gladde binnenwand naar beneden om vervolgens te worden verteerd door speciale enzymen, een soort plantenmaagzuur. Daarmee is het niet de meest ideale plant voor echte dierenvrienden, maar het kan een uitkomst zijn wanneer je bijvoorbeeld veel fruitvliegjes in huis hebt rondvliegen. De trompetbekerplant kan in het voorjaar gaan bloeien.

Plek in huis en verzorging: Omdat vleesetende planten oorspronkelijk in moerasachtige gebieden voorkomen, houden ze van vochtige aarde. Het best zet je de plant, liefst in volle zon, met pot in een grote schaal met een laagje water. Geef ze bij voorkeur zacht kraanwater of regenwater.

Tekst | Marieke de Geus

Fotografie | Barbara Groen

Dit is een publicatie uit Margriet 15. Je kunt de editie hier nabestellen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden