Margriet logo
null Beeld

Waarom je de lont van een kaars altijd een stukje moet afknippen voordat je ‘m aansteekt

Dat kaarsen niet goed zijn voor de luchtkwaliteit in huis, weet je waarschijnlijk wel. Desondanks kunnen we ons voorstellen dat je tóch graag kaarsen brandt in huis, zeker nu het winter is. Gelukkig blijkt er een manier te zijn waarop je de schadelijke effecten van kaarsen een beetje kunt verminderen. Dit doe je door de lont van een kaars altijd eerst een stukje af te knippen, voordat je ‘m gebruikt.

Wij leggen je hier uit hoe dit precies zit.

Waarom zijn kaarsen niet echt gezond?

Tijdens het branden van kaarsen komt er fijnstof vrij. Als je wordt blootgesteld aan fijnstof, dan kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van je luchtwegen. Wil je de luchtkwaliteit in huis dus graag zo optimaal mogelijk houden, dan kun je maar beter niet te vaak en te veel kaarsen aansteken. Fijnstof komt overigens ook vrij tijdens het bakken en braden van eten, vandaar dat het belangrijk is om altijd je afzuigkap aan te hebben tijdens het koken.

Lees ook: Vrouw waarschuwt: steek nóóit een kaars aan met desinfecterende handgel op

Waarom de lont van een kaars korter knippen?

Het branden van kaarsen is dus niet heel gezond, maar gelukkig kun je er zelf wel wat aan doen om de luchtkwaliteit in huis nog een beetje goed te houden. Het helpt namelijk om de lont van de kaars een stukje af te knippen. Wanneer je een lange lont aansteekt, produceert de lont namelijk roet. Dit is ook een van de redenen dat het glas, dat om een kaars heen zit, weleens zwart uitslaat. Om te voorkomen dat de lont van je kaars dus roet produceert, knip je er een stuk af, zodat ‘ie niet meer zo lang is. We moeten hierbij wel vermelden dat het branden van kaarsen ook met een korte lont niet gezond is, maar dat het dus wel al iets gezonder is, dan wanneer je een kaars met een lange lont aansteekt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Well and Good

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden