Margriet logo
null Beeld

Waarom extra spoelen geen overbodige luxe is

Heb je vaak last van een geïrriteerde huid? Zet dan je wasmachine op 'extra spoelen' of draai standaard een extra spoelbeurt. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat de meeste wasmachines lang niet alle wasmiddelresten uit je wasgoed spoelen.

Als een wasmachine niet goed spoelt, dan blijft er wasmiddel in het wasgoed achter. Hierdoor kunnen, als je poeder gebruikt, witte vlekken op je kleding achterblijven. Maar nog veel vervelender is dat vooral een gevoelig huidje er flink geïrriteerd van kan raken.

Zuinig met water..

Nu heeft een wasmachine een spoelfunctie om dit ongemak te voorkomen. Maar uit een test van de Consumentenbond blijkt dat de meeste wasmachines niet goed spoelen. Het gros doet het 'redelijk' en bijna de helft doet het matig of ronduit slecht. Zelfs dure wasmachines krijgen het klusje vaak niet goed geklaard. Reden: omdat we allemaal zuinige wasmachines willen, gebruiken ze zo min mogelijk water.

Extra water of spoelbeurt

Dus wat te doen als je de indruk hebt dat er wasmiddelresten in jouw kleding achterblijven? Volgens de Consumentenbond kun je de spoelresultaten optimaliseren door voor de optie 'extra water' te kiezen. Ook kun je een extra spoelbeurtje draaien, de meeste machines hebben die optie. En het is misschien een open deur, maar het helpt ook niet om méér wasmiddel te gebruiken dan wordt geadviseerd op de verpakking.

Eco-wasje

Wil je goed uitgespoelde kleding en toch zuinig(er) wassen? Was dan, voor de extra spoelbeurt, eerst op de eco-stand.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden