null Beeld

Waarom er speciale playlists voor planten bestaan (en zó maak je er zelf een)

Van playlists om te relaxen tot playlists om in the mood te komen: er bestaat overal wel muziek voor. Maar wist je dat er ook playlists speciaal voor je planten bestaan? En dat deze het afgelopen jaar érg populair zijn geworden?

We vertellen er je hier alles over.

Waarom muziek voor planten?

Het klinkt misschien een beetje gek om muziek voor je planten af te spelen, maar er zit een gedachte achter. Sinds de jaren 70 gaan er verhalen rond dat audiotrillingen de groei van je planten kunnen bevorderen. Hoewel hier tot nu toe geen wetenschappelijk bewijs voor is, zijn er genoeg mensen die erin geloven en massaal muziek afspelen voor hun planten. Zo heeft Spotify een playlist genaamd 'Music for Plants' waarin ze muziek en soundscapes hebben gebundeld die de groei van je planten zou stimuleren. Deze playlist is het afgelopen jaar veertien keer meer beluisterd dan normaal gesproken.

Lees ook:

Met déze tips van een plantendokter blijven jouw planten mooi groen

Zelf een playlist voor planten maken

Daarnaast blijken er ook veel Spotify-gebruikers te zijn die zélf playlists voor hun planten aanmaken. Vooral voor de jasmijn en de vanda, een soort orchidee, wordt er opvallend vaak een playlist gecreëerd. Maar waar moet je nu rekening mee houden als je zelf zo’n playlist maakt? Vooral harmonische tonen, zogenoemde fourth world-muziek, artpop, achtergrondmuziek en ambient (synthesizer-muziek) zouden het erg goed doen bij het groen. Of het werkt kunnen we natuurlijk niet beloven, maar wat ons betreft is het zeker de moeite waard om het te proberen!

Inspiratie nodig? Onderstaande vijf nummers zijn het populairst onder plantenliefhebbers. Aan de slag, met die playlist!

The Shins - New Slang

Simon and Garfunkel - The Only Boy Living in New York

Coldplay - Don't Panic

Frou Frou - Let Go

Iron & Wine - Such Great Heights

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden