Kamerplant druppelt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom er ineens druppels van je kamerplant kunnen vallen (en wat je dan kunt doen)

Merk je dat je er ineens druppels van je kamerplant af komen? Dat kan goed kloppen. Dit fenomeen wordt ook wel guttatie genoemd en komt bij bijna alle soorten planten voor. We leggen je uit hoe het komt dat je kamerplant soms druppelt, of dit kwaad kan én wat je hiertegen kunt doen.

Help mijn kamerplant druppelt

Ligt er ineens een plasje water onder de bladeren van je plant of zie je steeds een druppel aan een blad hangen? Sommige mensen vinden dit er zo droevig uit zien dat het bijna lijkt alsof de plant huilt. Daarom wordt het druppelen ook wel huilen genoemd. Officieel heet dit fenomeen waarbij je kamerplant druppelt guttatie. Dit heeft te maken met de waterbalans in je plant. Via de wortels neemt je kamerplant water op en dat verdampt vervolgens via de poriën in de bladeren. Dit zorgt er dus ook voor dat sommige planten de luchtvochtigheid in huis kunnen verhogen.

’s Nachts sluiten kamerplanten hun poriën, maar blijven de wortels wel nieuw water opnemen. Hierdoor kan er te veel water in je plant terecht komen, waardoor er een soort overdruk ontstaat. Om dit op te lossen perst de kamerplant het water naar buiten in de vorm van druppels, waardoor een blad dus ‘huilt’ of druppelt. Dit fenomeen vindt vooral aan het einde van de nacht plaatst, omdat de druk in de plant dan het hoogtepunt bereikt.

Is dit schadelijk voor je kamerplant?

Druppels vocht die naar buiten geperst worden omdat er te veel water in je plant zit, dat klinkt niet heel positief. Toch is het voor kamerplanten gelukkig niet schadelijk. Dit proces is enigszins vergelijkbaar met zweten. Wel kan dit een teken zijn dat je je kamerplant te veel water geeft, en dat kan wel schadelijk zijn voor je groene vriend. Hierdoor ben je de plant langzaam aan het verdrinken, kan er schimmel ontstaan en kunnen de wortels gaan rotten. Daarnaast kan een kamerplant die veel druppelt op een houten vloer of meubels ook het materiaal aantasten.

Lees ook: Dít is waarom je kamerplant gele blaadjes krijgt (en dit kun je eraan doen)

Wat kun je hiertegen doen?

Om te voorkomen dat je kamerplant veelvuldig druppelt, kan het helpen om ‘m iets minder water te geven. Voel bijvoorbeeld eerst of de grond helemaal droog is, voordat je ‘m water geeft. Of geef je planten vaker kleinere beetjes water, zodat er niet in één keer te veel water in het systeem komt. Daarnaast kunnen bijna alle plantensoorten te maken hebben met guttatie, maar vooral bij bananenplanten, Alocasia-soorten, gatenplanten, Aglaonema’s en de Homalomena komt dit fenomeen het meest voor. Bij de Alocasia en de bananenplant helpt het meestal niet om minder water te geven, maar zijn de druppels vrijwel onvermijdelijk. Let dus vooral bij deze planten op waar je ze neer zet, omdat de ondergrond tegen de nodige waterdruppels moet kunnen.

Bron | MaxVandaag, Blijtijds
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden